Telefon Hemen Ara
Demo Talep Et Demo Talep Et

Anlaşmalı Boşanma Davasında Hâkim Ne Sorar

Anlaşmalı Boşanma Davasında Hâkim Ne Sorar

T-HOS Hukuk Otomasyon Sistemleri

Yayımlama Tarihi: 2020-11-19
Güncelleme Tarihi: 2021-01-23

Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli davalar olarak ikiye ayrılır. Hâkimlerin sorduğu sorular, anlaşmalı boşanma davalarında çok daha zorludur. Davalarda hâkimin soruları kusurlu tarafı tespit etmek açısından oldukça önemlidir.

Hâkimin sorduğu sorular boşanma nedenlerine göre değişiklik gösterse bazı genel konular vardır. Anlaşmalı boşanma davaların temel konu tarafların gerçekten de boşanma konusunda anlaşmış olup olmadıklarıdır. Yani tarafların özgür iradeleriyle bu kararı alıp almadıkları araştırılır.

Sorulan sorulara verilen cevaplar taraflardan birinin boşanmayı zorla ya da tehditle kabul ettiğini ortaya çıkarabilir. Tüm boşanma davaları arasında en az rastlanan başvuru anlaşmalı boşanma başvurularıdır.

Anlaşmalı Boşanma Davaları Neden Hemen Sonuca Varmaz?

Anlaşmalı da olsa evliliğin neden bittiğinin anlaşılması için mahkeme hemen karar vermez. Çiftler anlaşmalı boşanmada her şeyin üzerinde anlaşmış olarak mahkemeye başvurur. Anlaşmalı boşanma başvurusu ancak 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen şartlar yerine getirilirse yapılabilir. Anlaşmalı boşanma şartları kanuna göre şunlardır;

  • En az bir yıl evli kalınmış olunması,
  • Boşanmak isteyen çiftler maddi ve manevi tün hukuki konular üzerinde anlaşmaya varmış olmaları,
  • Anlaşmalı boşanmalarda her iki tarafın da duruşmaya katılmasıdır.

Anlaşmalı boşanma davalarında çiftlerin mahkemeye boşanma için bir gerekçe gösterme zorunluluğu yoktur. Bu şartları yerine getiren çiftler boşanmak için Aile Mahkemesine başvurabilir. Her iki tarafta belirtilen duruşma tarihinde mahkemede yerini alır. Hâkim ilk olarak çiftlere;

  • Ayrılmak istiyor musunuz?
  • Boşanma konusunda kesin kararınız mı?

Şeklinde sorularını sorar. Çiftlerin bu sorulara özgür iradeleriyle, emin şekilde cevap vermesi gerekir. Tereddütle verilen cevaplar yeni soruların gelmesine neden olur.

Her davanın seyri farklı ilerler. Ancak genel olarak hâkim bir tereddüt hissetmezse ve kararın her iki tarafın özgür iradesiyle verildiğini görürse boşanma kararı çıkar.

Anlaşmalı Boşanmalarda Gerekli Olan Boşanma Protokolünde Yer Alan Şartlar

Anlaşmalı olan boşanmalarda çiftlerin bir anlaşmalı boşanma davası protokolü hazırlaması ve imzalaması gerekir. Anlaşmalı boşanma davalarında çiftler avukat tutabildikleri gibi kendilerini de temsilen katılabilirler.

Anlaşmalı boşanma davası protokolünün boşanma avukatı tarafından eksiksiz hazırlanması önemlidir. Tarafların her konuda anlaşmış olduğu protokol ile ortaya konur. Bu protokolde yer alan maddeler şunlardır;

  • Boşanmaya karar veren tarafların kararı verdiklerine dair iradeleri olmalıdır.
  • Tarafların ev eşyalarıyla ilgili paylaşım konusunda anlaşmaları gerekir.
  • Nafaka talebinin olup olmadığı talep varsa detayları yazılmalıdır.
  • Çocuklar hakkında velayet konusunda anlaşmaya varılmış olması gerekir.
  • Tazminat talebinin olup olmadığı varsa tazminat miktarı yazılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir