Tek celsede sonuçlanan anlaşmalı boşanma davalarında Adalet Bakanlığının belirlediği sonuçlanma süresi 40 gündür. Boşanma feragat halinde bir günde kesinleşir. Boşanma kararının nüfus kayıtlarına geçme süresi ise 7 gündür.
Anlaşma boşanma davası için başvuru yaparken, dava dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması gerekir. Protokol, tarafların hukuki olarak her konuda uzlaştıklarını gösteren belgedir.
Çocukların velayeti, mal ve eşya paylaşımı gibi konularda taraflar net şekilde anlaşmış olur. Hâkim taraflara boşanmak isteyip istemediklerini sorar, özgür iradeyle karardan emin olan taraflar kısa sürede boşanabilir. İki taraf anlaşmış olsa bile hâkim kararın kesin olduğundan emin olmalıdır.
Anlaşmalı Boşanma Süresi Kısaltılabilir Mi?
Kırk gün olarak belirlenen bu süre, başarılı bir boşanma avukatı tarafından kısaltılabilir. Dava sürecini hızlandıran avukat bir haftada boşanma kararını çıkartabilir. Sürenin kısalması mümkün olmakla birlikte belli aşamaların mutlaka gerçekleşmesi gerekir. Bu aşamalar şunlardır;
- Anlaşmalı boşanma davasının açılması,
- Duruşma gününün verilmesi,
- Kararın yazılması,
- Kararın kesinleşmesi,
- Boşanmanın nüfus kayıtlarına işlenmesi, şeklindedir.
Mahkemelerin yoğunluğuna göre süre değişse de dava sürecini iyi bilen bir avukat işleri hızlandırabilir. Feragat dilekçesi verilerek sürenin kısaltılması sağlanabilir. Eğer taraflardan biri boşanmaktan vazgeçerse, anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönüşür. Bu durumda da süre uzar.
Genellikle taraflar önceden karar verdiklerinden anlaşmalı boşanma davalarını avukat kısa sürede bitirir. Dava öncesi taraflarla birlikte anlaşma protokolü hazırlanır. Mahkeme bu protokolü inceler ve tek celsede boşanma kararı verir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır
Anlaşmalı boşanma protokolünde iki tarafın da hukuki konularda anlaşmaya vardığı açıkça belirtilir. Her hangi bir çekişmeye açık kapı bırakmayacak şekilde protokol hazırlanmalıdır. Müşterek çocuklar, ev eşyaları, tazminat, nafaka konularında tarafların mutabık oldukları durumlar protokolde maddeler halinde yer alır.
Anlaşmalı boşanma protokolü boşanma avukatı tarafından hazırlanmalıdır. Protokol mahkemenin kararını belirleyen önemli bir belgedir. Kanunlara uygun şekilde hiçbir açık olmayacak biçimde düzenlenmelidir. Protokol iki tarafın imzasıyla resmiyete kavuşur.
Boşanma avukatı tarafların anlaşmalarını hukuki dille protokolde belirtir. Protokolün içeriği tarafların kararlarına göre değişkenlik gösterir. Her çift için protokol maddeleri farklı olur. Önemli olan her şeyin çok net olmasıdır. Tarafların her türlü paylaşım konusunda anlaşmaya vardıkları açıkça görülmelidir. Taraflar bu protokolde anlaştıkları maddelere göre haklara sahip olurlar. Bu şekilde hazırlanmış bir protokol ve başarılı bir boşanma avukatı ile anlaşmalı boşanma çok hızlı şekilde sonuca ulaştırılır.
