Dünya üzerinden en eski mesleklerden biri olan avukatlık, toplumlarda barışı ve düzeni korumak yanı sıra kişisel hak ve özgürlükler açısından da önemli bir rol üstlenir. Avukatlık mesleğinde başarılı olmak için bazı kişisel özelliklerin olması önemlidir. Avukatlık mesleğinin gerektirdiği kişisel özellikler nelerdir sorusuna sizin için kısaca cevap vermek istedik;
İyi İletişim Becerileri Olmalıdır: Avukatların hem sözlü hem de yazılı iletişim becerilerine sahip olması önemlidir. Günümüzde iletişim her meslekte çok önemli bir unsurdur. Hele ki hukuk gibi karmaşık ve çatışmaların sıklıkla yaşandığı bu alanda avukatlar yüksek iletişim becerileri ile birçok sorunun üzerinden kolaylıkla gelebilir.
İyi Bir Dinleyici Olmalıdır: Avukatlık mesleğinde dinlemek ve karşı tarafı anlamak çok önemlidir. Müvekkillerinizi iyi anlamak onların size daha çok güvenmesini sağlayarak, açık ve net bir şekilde iletişim kurmanızı sağlar.
Etkili Konuşma Becerisi Olmalıdır: İletişim becerilerinin yanı sıra avukatlık mesleğini yapacak kişilerin, etkili konuşma becerilerine sahip olması da önemlidir. Müvekkillerinize karşı veya dava süreçlerinde yargı ve diğer taraflara karşı olsun doğru hitabet yeteneği gerekir.
Analitik Becerileri Olmalıdır: Hukukun temeli karmaşık ve detaylı bilgilerin anlaşılması, bunların yönetilerek, kullanılmasıdır. Analitik beceri; problemi çözmek için problemi oluşturan bilgilerin ayrıştırılarak, sorunun nedenini tespit etmektir. Bu açıdan avukatlar analitik düşünme yeteneğine sahip olması önemlidir.
Araştırma Becerileri Olmalıdır: Avukatlar müvekkillerinin ihtiyaçlarını tam olarak anlayarak, sorunlarına uygun stratejiler geliştirmelidir. Hukukun karmaşıklığından dolayı iyi araştırma ve inceleme yapma yetisi önem kazanır. Toplanan verilerin analiz edilmesi, doğru karar açısında gereklidir.
Okuduğunu Anlama Ve Yaratıcılık Becerisi: Hukukun karmaşıklığı okuduğunu doğru anlama becerisini gerektirir. Kanunlardaki karmaşıklık yanlış yorumlamaya açık olabilir. Ayrıca okuduğunu anlarken bunları yaratıcı şekilde kullanmakta önem kazanır. Çoğu zaman standartların dışına çıkmak gerekir.
Karar Verme Becerisi Olmalıdır: Avukatlar sınırlı bilgileri yorumlayarak mantıksal sonuçlar çıkarabilmeli ve doğru kararlar verebilmelidir. Mevcut verileri değerlendirerek geliştirilmesi gereken alanları önceden belirlemek, buna göre değerlendirme yapmak gerekir.
Azim ve İstek Olmalıdır: Avukatlık mesleği azim, istek ve sabır gerektirir. Yoğun araştırmalar, evrak işleri, bürokratik işlemler sebebi ile sıradan ama önemli işleri yaparken geri dönülmez hatalar yapılabilir. Bu işlerdeki hatalar büyük sonuçlar doğuracağından mesleğin her aşamasında azmi, sabrı ve isteği devam ettirmek gerekir.
Sürekli Öğrenme Becerisi Olmalıdır: Hukukun her dalı sürekli gelişen ve değişen dinamik bir bilimdir. Bu açıdan avukatların kendilerini geliştirmek için sürekli okuması, eğitimlerine devam etmesi gerekir.