Ülkemizde avukat olmak için, üniversitelerin Hukuk fakültelerinden mezun olmak şartı gerekir. Hukuk fakültelerinde eğitim ise dört yıldır, hem zorunlu hem de seçmeli derslerin yer aldığı bu fakülteyi kazanmak için YKS yani Yükseköğrenim Kurumları Sınavı kazanılmalıdır.
Hukuk fakültesine girebilmek için, YKS’nin 2 oturumuna da katılmak gerekir. YKS’nin birinci oturumu TYT’de (Temel Yeterlik Testi) 40 adet Türkçe ile 40 adet de temel matematik sorusu çözülmelidir. TYT barajını geçmek gerekiyor. YKS’nin ikinci oturumu AYT (Alan Yeterlilik Testi) içerisindeki eşit ağırlık sorularını cevaplanması gerekir.
Üniversitelerin hukuk fakültesi puanları değişiklik gösterir. Buna göre iki oturumda da alınan puanlar çok önemlidir.
Hukuk Fakültelerinde Hangi Dersler Okutulur
Hukuk fakültelerinde zorunlu ve seçmeli dersler bulunur. Seçmeli dersler üniversitelerin fakültelerine göre değişiklik gösterir. Zorunlu derslerin başlıcaları ise şu şekildedir;
- Hukuk Başlangıcı
- Anayasa Hukuku
- Medeni Hukuk
- İdare Hukuku
- Borçlar Hukuku (Genel ve Özel Hükümler)
- Ceza Hukuku (Genel ve Özel Hükümler)
- Ticaret Hukuku
- Vergi Hukuku
- Genle Kamu Hukuk
- İdari Yargılama Hukuku
- Eşya Hukuk
- Medeni Usul Hukuku
- İcra İflas Hukuku
- Milletler Arası Hukuk
- Miras Hukuku
- Kıymetli Evrak Hukuku
- İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku
- Ceza Usul Hukuk
- Deniz Ticaret Hukuku
Bu dersler dört sene örgün eğitim süresince değişik ders saatleri ile verilir. Bazı fakültelerde dersler dönemlik bazılarında ise yıllık olabilir. Dönemlik olan fakültelerde dersler örneğin, Ceza Hukuku 1 ve Ceza Hukuku 2 şeklinde bölünebilir.
Hukuk fakültelerinde hukuk dışında da öğrencilerin gelişimine yönelik dersler de bulunur. Bunlarda;
- Kamu Maliyesi
- Genel Devlet teorisi
- Bilgisayar Enformatiği
- Türk Dili
- İktisat
- Yabancı Dil, şeklindedir.
Bu derslerde zorunlu olup üniversitelere göre ders saatleri değişir.
Hukuk Fakültesine Dikey Geçiş Yapılabilir Mi?
Avukat olmak için hukuk fakültesini bitirmek gerekir. Ancak hukuk fakültesini kazanmanın yanı sıra bu fakülteye bazı bölümlerden de dikey geçiş yaparak hukuk fakültesi mezunu olunabilir.
Hukuk fakültesine dikey geçiş yapabilmek için üniversitelerin 2 yıllık Adalet Meslek Yüksekokulunun Adalet Bölümü (ön lisans) ile Açıköğretim Fakültesi Adalet Bölümü (2 yıllık) mezunlarından olmak gerekiyor. Bu bölümleri bitirenler DGS yani Dikey Geçiş Sınavını kazanarak yükseköğrenimlerini lisans seviyesine çıkarabilirler. 120 sorudan oluşan DGS’de 60 sözel 60 da sayısal sorusu bulunur. Genel olarak TYT’ye benzer.
Üniversitelerin DGS hukuk taban puanları arasında çok büyük fark olmasa da değişiklik gösterebilir. Geçiş sürecinde ön lisans başarı puanı da hesaplanır.