Ülkemizde en çok istenen ve tercih edilen mesleklerin başında avukatlık gelir. Ancak avukat olabilmek için bazı sınav ve eğitim aşamalarının geçilmesi gerekir. Avukat olmak için yapılması gerekenler arasında ilk adım 4 yıllık eğitim veren herhangi bir üniversitenin Hukuk Fakültesini bitirmek gerekir.
Hukuk fakültesi okumak kadar kazanmakta yorucu bir süreçtir. Bu mesleğe gönül vermek ve bu alanda uzmanlaşarak, çalışmayı istemek çok önemlidir. Bu açıdan üniversitede Hukuk Fakültesine girmek isteyen adayların bu mesleğin cilvelerini öğrenerek ona göre seçimlerini yapmaları daha doğru olacaktır.
Hukuk Fakültesi Kazanmak İçin Hangi Sınava Girilmelidir
Hukuk Fakültesine girmek için tüm derslere ağırlık verip çalışmak gerekir. Bu fakülteyi kazanmak için hem TYT hem de AYT’de başarılı olmak gerekir. İlk sınav olan TYT’de barajı geçmek önemli olsa da asıl olan AYT odaklı çalışmaktır. Bu iki temel sınav bünyesinden Türkçe, fen bilimleri, sosyal bilimler ve matematik branşlarında başarılı olmak gerekir.
Hukuk Fakültelerinin taban puanları yanı sıra alacakları öğrenci sayıları bellidir. Bunlar üniversiteden üniversiteye değişmektedir. Adayların bunları öğrenmesi ve girmek istediği üniversitenin puanına yakalamak için düzgün, planlı ve dikkatli bir çalışma gerçekleştirmelidir.
Hukuk Fakültesinde okumak için bir diğer yol ise, DGS yani Dikey Geçiş Sınavı ile bu fakülteye geçmektir. Belirli bazı ön lisans yani 2 yıllık okul mezunu adaylar, bu sınava girerek 4 yıllık Hukuk Fakültesine geçiş yapabilmektedirler. Bu bölümler Adalet/Adalet (AÖF) yanı sıra Adalet Meslek Eğitimi (AÖF) ve Adalet Meslek Yüksekokuludur.
Hukuk Fakültesi Sonrası Avukatlık İçin Ne Yapmak Gerekir
Hukuk fakültesini bitirenler sadece hukuk diplomasına sahip olurlar. Yani avukatlık yapma yetkileri bulunmaz. Bunun için ise mesleğin getirdiği 1 yıllık zorunlu staj süresini doğru şekilde tamamlamaları gerekir. Bu stajın 6 ayını mahkemede diğer 6 ayını ise 5 yıl deneyimli bir avukatın yanında tamamlamak gerekir. Bu süre zarfında avukat adayları başka herhangi bir işte çalışamazlar.
Stajı biten adaylar Türkiye Barolar Birliği’ne staj bitiş evrakı ile ruhsat almak için başvuru yaparlar. Birliğin araştırma ve incelemesi sonrası uygun görülenler, avukatlık yapmak için ruhsata sahip olabilir. Avukat olmak için şartları şu şekilde sıralayabilir,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Hukuk fakültesi diplomasına sahip olmak
- Zorunlu stajı tamamlamış olmak
- Kayıt olunacak baronun sınırları içerisinde ikamet etmek gerekir.
Ruhsatı alan avukatlar isterlerse serbest olarak avukatlık yapabildikleri gibi istedikleri takdirde devlete girerek de kamu avukatı olabilirler. Ancak kamu avukatı olmak için ayrıca KPSS şartı da bulunur.