Avukatlık mesleğinde, tüm avukatların deneyimsiz oldukları zamanlarda düşebilecekleri bazı hatalar vardır. Avukatların en çok yaptığı 5 hata, avukata dava süreçlerinde en çok zarar veren hatalar olarak karşımıza çıkar. Ancak avukatlık zorlu ama bir o kadar da keyifli bir meslektir. Avukatların en fazla yaptıkları 5 hatayı şöyle sıralayabiliriz:
Genç Yaşta Avukatlık Yapmaya Başlamak Ya da Genç Görünmek
Hukuki bir sorunu olan kişiler avukat tercih ederken avukatın deneyimli olmasını ister. Genç olan ya da genç görünen avukatlar müvekkillere güven vermez. Deneyimsiz avukat görünümü yaşla yakından alakalıdır. Müvekkiller genç görünen avukatlar yerine yaşı daha büyük avukatları tercih eder.
Akrabaların Davasına Bakmak
Deneyimsiz avukatların en çok yaptığı hata akrabaların, tanıdıkların davalarına bakmaktır. Hem çok az ücret karşılığında dava çözmeye çalışırlar hem de kimseyi memnun edemezler. Bu durumda mesleğin ilk dönemlerinde avukatın zihnen yıpranmasına neden olur. Meslekte emin adımlarla ilerlemek isteyen avukatlar, akraba ve tanıdık davalarından uzak durmaları uygun olur.
Müvekkillere Gereğinden Fazla Güvenmek
Müvekkiller avukatlara çok kolay şekilde yalan söyleyebilir. Mevcut sorundan kurtulmak için avukata hikayeyi çok farklı anlatabilir. Avukatların bu konuda tetikte olması gerekir. Mantıklı gelmeyen, tutarsız hikayelere inanmamak önemlidir. Müvekkili savunurken doğruları bilmek en büyük avantajdır. “Başarılı Avukat Olmak İçin Gereken Özellikler” yazımızda analitik düşünme becerisinin başarılı avukatlarda olması gereken en önemli özelliklerden biri olduğundan bahsetmiştik.

Avukatların En Çok Yaptığı 5 Hata
Mübaşir Ya Da Dosya Memuru ile Ters Düşmek
Adliyede işlerin kolay ve hızlı yürütülebilmesi için adliyedeki çalışanlarla iyi anlaşmak gerekiyor. Memurlarla sorun yaşamak dava süreçlerini aksatır. Avukatlar en çok da bu tür sorunlar yüzünden zaman kaybeder. Avukatların en çok yaptığı 5 hata denildiğinde memurlarla sorun yaşamak ilk sıralarda yer alan hatalardan biridir. İyi bağlantılar kurmak ve ilişkileri iyi yürütmek önemlidir. Bu sebeple “Hukuk Takip Sistemi” ve “Dava Takip Sistemi” yazılımı kullanmak işinize yarayabilir.
Yanlış Tanık Seçmek
Tanık dava sürecini olumlu ya da olumsuz etkileyebilen bir faktördür. Tanığın tek bir sözü bile davanın kaybedilmesine neden olabilir. Deneyimsiz avukatlar güvenilmez tanıklar seçerek büyük hatalar yapabilir.
Bunlar dışında olaylar ve durumlara bağlı hatalarda görülebilir. Ancak sürekli öğrenme, gözlemleme ve dikkat ile birçok hata daha gerçekleşmeden görülebilir.
