Telefon Hemen Ara
Demo Talep Et Demo Talep Et

Boşanma Davası Ücretini Kim Öder?

Boşanma Davası Ücretini Kim Öder?

T-HOS Hukuk Otomasyon Sistemleri

Yayımlama Tarihi: 2020-09-22
Güncelleme Tarihi: 2021-01-23

Boşanma davaları ve ücretleri, boşanmak isteyen pek çok kişinin merak ettiği soruların başında gelir. Özellikle de boşanma davası ücretini kim öder sorusu, boşanmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla sorulur. Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları olmak üzere ikiye ayrılırken, dava ücretleri de davanın türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Her iki tür davanın benzer süreçleri olmasının yanı sıra aralarında da büyük farklılıklar bulunur. Bu farklılıklar dava masraflarının farklılaşmasına neden olan etmenlerdir.

Evlilik birliğini sonlandırmak olarak tanımlanan boşanma için dava açmak, eşlerin sadece ayrılmaları anlamına gelmez. Bu dava beraberinde başka sorunları da getirir. Mal paylaşımından çocuk velayetine, nafakadan tazminata kadar pek çok konu boşanma ile gündeme gelir. Boşanma süreçlerinde hakların korunması ve kayıpların yaşanmaması açısından, bu alanda uzmanlaşmış avukatlardan destek alınması önemlidir.

Boşanma Davası Masrafları Ne Kadardır

Boşanma davalarında ilk açılışında dava harcı alınır. Yıldan yıla değişen bu harç, dava dilekçesinin verilmesi sırasında peşin olarak alınır. Bunun yanı sıra mahkemeler, davaların sürüncemede kalmaması ve hızlı ilerlemesi açısından da Aile Mahkemesinin hesapladığı yargılama giderlerini harç ile birlikte taraflardan önceden isterler. Yargılama giderlerinin tutarı; davanın durumu, yapılacak olan masraf ve giderlerin şekline göre değişiklik gösterir.

Yargılama giderleri arasında tebligat çıkarılmasından bilirkişi incelemesine, keşif yapılmasından adli rapor aldırılmasına kadar çok çeşitli işlemler olabilir. Bunların hepsi ayrı bir masraftır ve tek tek yansıtılmak yerine tahmini olarak belirlenerek, peşin yatırılması gerekir.

Boşanma davasının devam ettiği süreçte, yargılama giderlerinin eksik kalması durumunda davacıya eksikliğin giderilmesine yönelik tebligat da çıkarılır. Tebligatın alındığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde, eksik kalan bu giderlerin tamamlanması zorunludur.

Anlaşmalı boşanma davalarında iki tarafın rızası ile bu masraflar ortak şekilde ödenebilirken, sadece davalı ya da sadece davacı tarafta tek başlarına bu masrafların tamamını üstlenerek ödeyebilir. Çekişmeli boşanma davalarında ise davacı taraf, bu masrafları başta yatırmak zorundadır. Eğer ki dava kazanılırsa, yargılama giderlerinin bir kısmı karşı taraftan alınabilir. Ancak bu durumun dava dilekçesinde belirtilmiş olması gerekir.

Boşanma Davası Nereye Açılır ve Boşanma Davası Ücreti Nereye Ödenir

Boşanma davaları çiftlerin boşanmadan önce son altı ay birlikte oturdukları yerde ya da eşlerden birinin ikametinin bulunduğu adreste açılabilir. Aile Mahkemeleri, boşanma davası açılması için yetkili mahkemelerdir. Ancak Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise boşanma davalarına Asliye Hukuk Mahkemeleri bakmakla görevli ve yetkilidir. Boşanma davalarının harç ve yargılama giderleri de davanı açıldığı yerdeki mahkemenin veznesine yatırılır.

Boşanma davası için avukat tutma zorunluluğu yoktur. Ancak dava dilekçelerinin hazırlanması, cevaplamalar, delil dilekçelerinin hazırlanması, delillerin ne olacağının tespiti, tanıklara neler sorulacağı ve tüm bu süreçlerin takip edilmesi açısından özellikle çekişmeli boşanma davalarında avukat tutulması hak kaybının olmaması açısından önemli bir unsur olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir