Boşanmada mal paylaşımı, kural olarak evlilik süresi içerisinde edinilmiş olan malların eşit şekilde paylaşılması esasına dayanır yani evlilik öncesinde elde edilmiş olan mallar hiçbir şekilde mal paylaşımına dâhil edilmez. Mal paylaşımı davası ve boşanma davası 4721 sayılı Medeni Kanununun Aile Hukuk kapsamındadır. Mal paylaşımı davası açmak için boşanma zorunluluğu olmadığı gibi boşanmaya karar verilmiş olması durumunda tarafların mal paylaşımına karar verilmesi de gerekmez.
Boşanma davası ile mal paylaşımı davası aynı anda açılması durumunda mahkeme, boşanma davasının kesinleşmesi durumunu mal paylaşımı davası için bekletici bir mesela yapar. Yani boşanma davası kesinleştikten sonra mal paylaşımı davası görülür. Boşanmada araba paylaşımı da diğer malların paylaşımı ile aynı şartlara tabidir.
Mal Paylaşımına Girmeyen Kişisel Mallar Nelerdir?
Evlilik süresi içerisinde elde dilmiş malların paylaşımında yarı yarıya kuralı olmasına rağmen paylaşım oranını değiştiren bazı uygulama esasları bulunur.
- Mal rejimi başladığında eşlerden birine ait olan veya bir eşin sonradan miras ya da farklı bir karşılıksız kazanma yolu ile elde ettiği mallar,
- Eşlerin üçüncü şahıslardan olan manevi tazminat alacakları,
- Eşlerden birinin yalnızca kişisel kullanıma hasredilecek olan eşyalar,
- Yukarıda verilen kişisel mallar yerine geçen değerler, yani satış veya takas gibi yollar ile kişisel mal yerine geçen para veya diğer değerler ifade edilir.
Evlilik süresi içerisinde edinilmiş mallar kanunda şu şekilde tarif edilir;
- Çalışmanın karşılığı olan edimler,
- Kişisel malların gelirleri (malın kendisi mal paylaşımına girmemekle birlikte bu malların kira geliri gibi bedelleri mal paylaşımına girer),
- SGK ya da sosyal yardım kurum veya kuruluşlarının, personele yardımcı olmak amacı ile kurulan sandık ya da benzeri yerlerin yapmış olduğu ödemeler,
- Çalışma gücünün kaybı sebebi ile ödenmiş olan maddi tazminatlar,
- Edinilmiş mallar yerine geçen değerleri,
evlilik süresi içerisinde edinilmiş mal olarak sayabiliriz.
Evlenmeden Önce Kredi ile Alınan Araba Paylaşımı Nasıl Olur?
Evlenmeden önce satın alınan ancak kredisi evlilik süresi içerisinde ödenen araba ya da diğer mallar, belli bir hesaplama tekniği ile mal paylaşımına dahil edilir. Evlilik içinde ödenen kredinin kimin tarafından ödendiğinin önemi yoktur, diğer eş evlilik içerisinde ödenen kredi miktarı üzerinde hak iddiasında bulunabilir.
Evlilik içerisinde denen kredi bedelinin arabanın satın alındığı salış fiyatına oranının ne olduğu hesaplanır. Arabanın boşanma tarihindeki güncel piyasa değeri de bilirkişi raporuyla tespit edilir. Daha öncesinde hesaplanan oran, arabanın güncel değerine oranlanarak eşin alacağı hesaplanır.
