Boşanma davalarının açılması ve sonuçlanması anlaşmalı ve çekişmeli davalarda farklı işler. Anlaşmalı boşanmalar iki tarafın da her konuda uzlaştığı boşanmalardır. Eğer eşinizle birlikte ortak olarak boşanma kararı aldıysanız anlaşmalı olarak tek celsede boşanabilirsiniz.
Anlaşmalı boşanmak için bir anlaşma protokolü hazırlamak gerekir. Çekişmeli boşanmalar ise, tarafların uzlaşmadığı mahkeme yoluyla haklarını aradıkları boşanmalardır. Çekişmeli boşanma davalarında süreç daha farklı işler.
Çekişmeli olan boşanma davalarında, davayı açan taraf boşanma gerekçesini ortaya koymak ve belgeler, delillerle ispatlamak zorundadır. Bu tarz bir boşanma davası açmak için evlilik birliğini sarsan özel ya da genel nedenlerin bulunması gerekir. Örneğin; aldatılan eş zina nedeniyle dava açabilir. Bu durumda zina durumunu ispat etmesi gerekir.
Otel kayıtları, yazışmalar gibi delillerle durumu ispat edebilir. Boşanmak için öncelikle boşanma nedenlerini tanımlamak ve buna göre dilekçe ve belgeleri hazırlamak gerekir. Boşanma gerekçesi tek bir neden olabileceği birçok nedenin bir arada var oluşmasıyla da oluşabilir.
Boşanmak İçin Hukuken Geçerli Nedenler Nelerdir?
Medeni Kanun’da yer alan boşanma nedenleri özel ve genel olarak iki guruba ayrılır. Özel nedenler daha ağır ve kusura bakılmaksızın ispatlandığında kesin boşanmayla sonuçlanan nedenlerdir. Kanuna göre özel boşanma nedenleri şunlardır;
- Zina yani aldatma,
- Hayata kast etme,
- Kötü muamele,
- Onur kırıcı davranışlar,
- Küçük düşürücü suç işleme,
- Haysiyetsiz hayat sürme, şeklindedir.
Boşanmanın genel nedenleri evlilik birliğinin temelden sarsılmasıyla ilgili nedenlerdir. Bu nedenler oldukça fazladır. Cimri olmaktan tutun da aşırı kıskançlığa kadar birçok neden genel nedenler arasında sayılabilir. Genel nedenler eşlerden birinin hayatını sürdürmesine engel olacak nedenler olarak şekillenir. Genel nedenlerle açılan boşanma davalarında kusurlu olduğu iddia edilen tarafın kusuru ispatlanmalıdır.
Boşanma Davası Açmak İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
Boşanma davalarının alanında uzman bir boşanma avukatı ile yürütülmesi çok daha kolay olur. Avukat belgeleri ve gereken her şeyi hazırlar.
Genel olarak boşanma davalarında gereken evraklar şunlardır;
- Boşanma için dava dilekçesi,
- Kimlik ya da pasaport,
- Varsa avukat vekâletnamesi,
- Dava dilekçesini destekleyen delililer ve belgeler,
- Anlaşmalı boşanma ise anlaşma protokolüdür.
Boşanma davalarında kararı etkileyen en önemli faktörler tanıkların dinlenmesi ve delillerin incelenmesidir. Deliller telefon dökümleri, darp raporu, fotoğraflar veya kredi kartı dökümleri gibi belgeler olabilir. Ülkemizde en çok karşılaşılan boşanma nedenleri fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, finansal sorunlar gibi boşanma nedenleridir.