Telefon Hemen Ara
Demo Talep Et Demo Talep Et

Çekişmeli Boşanma Davası

Çekişmeli Boşanma Davası

T-HOS Hukuk Otomasyon Sistemleri

Yayımlama Tarihi: 2020-11-19
Güncelleme Tarihi: 2021-01-23

Evliliğe son verme amacıyla açılan davalarda birçok çift sorun yaşar ve oldukça stresli bir boşanma sürecine dâhil olur. Özellikle ortak bir noktada buluşamayan ve çekişmeli boşanma davası içerisinde kendini bulan taraflar, daha uzun ve zorlu bir süreç yaşar. Çekişmeli boşanma davalarının açılmasına neden olan pek çok farklı neden vardır. Bunların başında;

  • Zina,
  • Karşı tarafın hayatına kast etme,
  • Kötü davranış,
  • Suç işleme,
  • Terk,
  • Akıl rahatsızlığı,
  • Evlilik birliğinin bozulması gibi nedenler gelir.

Dava açılmadan önce boşanma nedeninin hangisi olduğu net şekilde belirlenmeli ve adımlar bu doğrultuda atılmalıdır. Bunun ardından bir yasal temsilci aracılığıyla ya da bizzat davacının kendisi tarafından boşanma davası için süreç başlatılır.

Çekişmeli Boşanma Davasında Süreç Nasıl Olur?

Çekişmeli boşanma davasında nafaka, mal varlığı paylaşımı, çocukların velayeti gibi konularda ortak bir karara varılamadığı için daha uzun bir yargı süreci tarafları bekler. Genellikle çocukların velayeti konusu bu süreci çok daha zorlu hale getirir.

Velayet konusunda hâkim tamamen çocukların yaşam standartlarına ve geleceklerine bağlı olarak karar verir. Onlar için çok daha ideal olan seçeneğe yönelim olur. Buna ek olarak mal paylaşımı ve nafaka gibi konular da anlaşmazlığın sıklıkla yaşandığı durumlara örnek olur. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davalarında olduğu gibi tek celsede boşanma söz konusu olmaz.

Dilekçe aşamasının ardından ilk duruşma olur. Bu duruşma genel olarak hâkimin evlilikle ilgili ön bilgi aldığı aşamadır. Bu nedenle bu tür davalar genellikle birkaç duruşma sonrasında kararla sonuçlanır. Bu süreçte takip edilmesi gereken pek çok detay olur. Bu nedenle uzman desteği alınması tarafların işini oldukça kolaylaştırır.

Dava Sürecinde Hâkim Tarafların Hukuki Yararı İçin Hangi Önlemleri Alabilir?

Çekişmeli boşanma davaları uzun soluklu olduğu için bazen hâkimin tarafların hukuki yararı için çeşitli önlemleri alması gerekir. Aksi takdirde olumsuz durumlar ortaya çıkabilir ve taraflar bu konularda sıkıntı yaşayabilir. Genellikle;

  • Barınma,
  • Geçinme,
  • Müşterek çocukların eğitimi ve bakımı gibi konularda masrafların karşılanması için hâkim dava sonuçlanana kadar nafaka tedbiri alabilir.

Bu tür tedbirler sayesinde hem tarafların hem de çocukların maddi açıdan zorda kalmasının önüne geçilir. Eğer dava sürecinde kadına karşı şiddet gibi bir durum da yer alıyorsa hâkim uzaklaştırma kararı alabilir ve geçici koruma tedbirleri alarak mağdur olan tarafın güvenliğini sağlayabilir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Avukatın Önemi

Çekişmeli boşanma davasında taraflar orta yol bulamadığı için dava süreci uzun ve zorlu olur. Bu süreci mümkün olduğunda kolay ve sıkıntısız hale getirmek için profesyonel destek alınması önemlidir.

Özellikle istenen sonuçların elde edilmesi adına hukuki sürecin en iyi şekilde takip edilmesi, tanıkların ayarlanması, delillerin toplanması, ifadelerin dava yararına düzenlenmesi gibi işlemleri gerçekleştiren alanında uzman bir avukat, süreci kısaltır ve müvekkilinin yasal çerçevede hakkını korur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir