Telefon Hemen Ara
Demo Talep Et Demo Talep Et

Çekişmeli Boşanma Davasında Hâkim Neler Sorar?

Çekişmeli Boşanma Davasında Hâkim Neler Sorar?

T-HOS Hukuk Otomasyon Sistemleri

Yayımlama Tarihi: 2020-11-01
Güncelleme Tarihi: 2021-01-23

Zaten oldukça zorlu ve yıpratıcı bir süreç olan çekişmeli boşanma davalarında taraflar pek çok konuda endişe eder. Özellikle dava sürecinde hâkimin neler soracağı konusu sıklıkla gündeme gelir.

Çekişmeli boşanma davalarında bu sorulara verilen yanıtlar çok önemlidir. Çünkü nafaka, tazminat, velayet gibi konularda hâkim üzerinde bırakılan etki büyük rol oynar. Alanında uzman ve deneyimli olan avukatlardan destek alındığında bu tür konularda endişe edilmesine gerek kalmaz.

Hangi sorulara nasıl yanıt verilmesi gerektiğiyle ilgili müvekkili kusursuz şekilde yönlendiren avukat, sürecin çok daha sakin ve sorunsuz geçmesini sağlar. Bu tür davalarda taraflara en çok yönlendirilen sorular ise boşanmanın nedenine göre değişiklik gösterir.

Aldatma Nedeniyle Açılan Boşanma Davasında Sorulan Sorular

Çekişmeli boşanma davalarında en çok karşımıza çıkan nedenlerin başında aldatma gelir. Bu tür davalarda hâkimin sorduğu sorular ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Aldatmanın ne zaman gerçekleştiği
  • Aldatma olayının tek seferlik mi yoksa sürekli mi olduğu
  • Aldatmaya dair kanıt olup olmadığı
  • Kanıt varsa bunlara dair detaylı sorular
  • Tarafların talep ettiği hususlar

Bütün bu konular hakkında bilgi alan hâkimde davayla ilgili genel bir kanaat oluşur ve gerekli görürse taraflara çok daha kapsamlı sorular yöneltilebilir.

Boşanma Davasında Hâkim Nelere Dikkat Eder?

Boşanma davalarında hâkimlerin nelere dikkat ettiği en çok merak edilen konular arasındadır. Bununla birlikte bu sorunun net bir cevabı yoktur. İlk duruşma bir nevi evlilik ve taraflar hakkında ön bilgi almaya yarar. Bu nedenle genel olarak sorulması gereken sorular sorulur ve cevaplar analiz edilir. Böylece hâkimin kafasında evliliğe dair fikir oluşur.

Özellikle davanın açılma sebebi hâkimin yönelmesi gereken konuları belirler ve hâkim buna göre belirli konulara dikkat eder. Örneğin;

  • Ortada şiddet olayı varsa konuyla ilgili şahitler dinlenir, sağlık raporu varsa incelenir ve şiddete yönelik detaylı sorular sorulur.
  • Akıl hastalığıyla ilgili sorunlar varsa bu rahatsızlıkla itham edilen tarafın gerçekten akıl hastası olup olmadığının araştırılması talep edilir ve tarafın Adli Tıp Kurumu’ndan bir rapor almasına karar verilir.
  • Terk durumu nedeniyle açılan bir boşanma davası olduğunda ise tarafın evi terk etmesinin nedeni araştırılır ve ona göre karar verilir.
  • Bazen ise taraflardan birinin suç işlemesi sonucu boşanma davası açılır. Bu tür durumlarda hâkim suç işlediği iddia edilen tarafın daha önce herhangi bir suçla ilgili mahkûmiyet kararı olup olmadığı incelenir. Bu suçun evliliği hangi yönde etkilediği değerlendirilir ve buna göre uygun bir karar verilir.

Bu tür davalarda çocukların varlığı da çok önemlidir. Çünkü velayet meselelerinin de net bir karara varılması gerekir. Aksi takdirde davanın uzaması kaçınılmaz olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir