Evlilik kurumunun sona ermesi için açılan boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli olarak ikiye ayrılır. Anlaşmalı boşanma davaları iki tarafın, hukuki olarak her konuda anlaştığı tek celsede karara bağlanan davalardır. Çekişmeli boşanma davaları ise daha karmaşık ve uzun süreçlerle ilerler.
Çekişmeli boşanma davalarında dava süresini ve kararı etkileyen birçok faktör bulunur. Boşanma gerekçelerinin ne olduğu da oldukça önemlidir. Boşanma sebepleri özel ve genel sebepler olabilir. Genel sebeplerle açılan davalar ve özel sebeplerle açılan davaların hukuki süreçleri ve sonuçları da farklıdır.
Güven sarsıcı davranışlar, hakaret veya karakter uyuşmazlığı gibi genel sebeplerden açılan davalarda taraflar birbirinin kusurlarını ispatlamak zorundadır. Zina, hayata kast ya da suç işleme gibi özel nedenlerle açılan davalarda davalının kusurlu olup olmadığı değil özel boşanma sebebinin olduğu ispatlanmalıdır. Çekişmeli boşanma davaları 5 ya da 6 celsede sonuçlanabilir. Bu süreç yaklaşık olarak 1 ila 1,5 yıl arasında sürer.
Çekişmeli Boşanma Davasının Süresini Neler Belirler
Çekişmeli boşanma davalarında boşanma nedenler, davanın açıldığı yer, tanıkların sayısı ve mahkemeye iştirak durumları, delillerin incelenmesi gibi faktörler dava sürecini ve dava süresini belirler. Tarafların uzlaşmaya varamadıkları konulara göre süreç değişebilir. Öne sürülen boşanma nedenlerinin araştırılması, bilirkişi raporlarının incelenmesi veya tanıkların dinlenmesi dava seyrine etki eder.
Bazı boşanma davaları uzun yıllar sürebilir. Tarafların gösterdikleri tanıkların sayısı arttıkça da dava süresi uzar. Eşlerden birinin boşanmaya razı olmaması da dava süresini uzatacaktır. Çekişmeli boşanma davalarının daha kısa sürede sonuçlanması için başarılı bir boşanma avukatı ile süreci yönetmek gerekir. Bazı durumlarda iki taraf da boşanmak istese de paylaşım ve haklar konusunda uzlaşmaya varamayabilirler. Kusurlu olduğu iddia edilen taraf kusurunu kabul etmeyebilir. Çocukların velayeti konusunda anlaşmazlık olabilir.
Çekişmeli Boşanma Davalarında Hangi Deliller Gösterilebilir
Davacının boşanma sebebini kanıtlaması için deliller sunması gerekir. Öne sürülen boşanma sebepleri delillerle kanıtlanmazsa dava reddedilir. Boşanma davalarında deliller oldukça önemlidir. Örneğin; aldatma sebebiyle dava açılıyorsa otel kayıtları gibi geçerli deliller sunulması lazımdır.
Boşanma sürecinin başarılı olarak yönetilmesi için delil toplama aşamasına önem vermek gerekir. Delil toplama konusunda bu alanda uzman olan boşanma avukatı ile çalışmak önemli fark yaratır. Delil olarak sunulabilecek argümanlar şunlardır;
- SMS,
- Fotoğraflar,
- Sosyal medya uygulamalarında yapılan paylaşımlar ve mesajlar,
- Otel kayıtları,
- Kamera görüntüleri,
- WhatsApp konuşmaları,
- Notlar, yazışmalar,
- Tanık, şeklinde sıralanabilir.