Telefon Hemen Ara
Demo Talep Et Demo Talep Et

Ceza Avukatı Nedir? Nasıl Ceza Avukatı Olunur?

Ceza Avukatı Nedir? Nasıl Ceza Avukatı Olunur?

T-HOS Hukuk Otomasyon Sistemleri

Yayımlama Tarihi: 2021-03-11
Güncelleme Tarihi: 2021-03-11

Ülkemizde avukatlar arasında yasal olarak herhangi bir branşlaşma yoktur. Bu nedenle ceza avukatı olarak ifade edilen bir tanımlama doğru bir tanımlama olmaz. İsteyen her avukat ceza davalarına bakma konusunda serbesttir. Bu noktada bazı avukatların kendini neden ceza avukatı olarak tanıttığı ise kafa karıştırıcı gibi görünse de aslında oldukça basittir.

Bu ifadenin yasal bir yükümlülüğü olmamasına rağmen avukatın ceza davalarında deneyimli ve uzman olduğunu gösterir. Bu alanda kendini geliştiren ve kişilerin özgürlüğü konusunda oldukça hassas olan davalarda birçok avukata göre ön planda olan kişiler, özellikle bu tür davalar almak istedikleri için kendilerinden ceza avukatı olarak bahseder. Zaten bu tür davalarda müvekkilini en iyi şekilde savunabilecek yeterliliği bulunan uzman kişilerden destek almak gerekir.

Ceza Avukatı Ne İş Yapar?

Toplumda en hassas sorunlarla uğraşan ceza avukatı, özellikle müvekkilinin özgürlüğünü ilgilendiren konularda ona destek olur. Müvekkilini her anlamda korumaya çalışarak Türk Ceza Kanunu’na göre haklarını en iyi şekilde korur. Genel olarak bir ceza avukatının yaptığı işler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Müvekkilinin hem maddi hem de manevi haklarını korur.
  • Müvekkilinin özgürlüğünün elinden alınmaması için davayı yönlendirecek kanıtlar ve şahitler arar.
  • Müvekkiline detaylı bir savunma hazırlayarak mahkemeye sunar.
  • Mahkemeye sunulan delilleri araştırır.
  • Mahkemeye çıkan şahitlerini inceler.
  • Davaya sonradan katılım söz konusu ise önceki duruşmalar incelenir ve bir sonraki davaya eksiksiz şekilde katılım sağlanır.

Bir ceza avukatı sadece ceza davalarına değil, istediği herhangi bir davaya da bakabilir. Bu tür bir branşlaşma olmadığı için davalar konusunda da kısıtlama söz konusu değildir.

Ceza Avukatları Duruşmalarda Sanıkların Yerine Beyan Verebilir mi?

En çok merak edilen konulardan biri de herhangi bir ceza avukatının sanık yerine beyanda bulunup bulunamayacağıdır. Duruşma esnasında böyle bir durum söz konusu olabilir. Avukat sadece sanığın hukuki açıdan temsilcisi olarak davaya katılır ve müvekkiline dava boyunca rehber olur.

Duruşmada sanık olayla ilgili bilgisi konusunda ifadesini hâkim karşısında kendi verir ve olayı bizzat kendisi anlatır. Delillerle birlikte yaşanan olayı en doğru şekilde anlatabilecek kişiler ancak olaya dâhil olanlardır. Bu nedenle sanık kendisi beyanda bulunmak zorundadır. Yasal olarak müvekkilin hakkını koruma, delilleri sunma, şahitlerle iletişim kurma gibi konularda destek olan ceza avukatı ise müvekkilini savunma göreviyle duruşmada yer alır.

Ceza Avukatı Aynı Dava İçinde Kaç Kişinin Savunmasını Yapabilir?

Ceza avukatı davalarda aynı anda birden fazla kişiyi rahatlıkla savunabilir. Konuyla ilgili herhangi bir sayı kısıtlaması yoktur. Bununla birlikte bu kişiler arasında çıkar çakışması olmaması gerekir. Çünkü bu tür durumlarda birini savunurken diğerinin ceza almasına neden olmak kaçınılmaz hale gelir.

Menfaat konusunda herhangi bir çelişki olduğu fark edildiği anda ceza avukatının taraflardan birinin temsilciliğini bırakması gerekir. Aksi halde müvekkillerine yararından çok zararı dokunur.