Telefon Hemen Ara
Demo Talep Et Demo Talep Et

Dosya Durumu Karara Çıkmış Nedir?

Dosya Durumu Karara Çıkmış Nedir?

T-HOS Hukuk Otomasyon Sistemleri

Yayımlama Tarihi: 2020-05-13
Güncelleme Tarihi: 2021-01-23

Yargılama süreci sonunda bazı terimler, duruşmanın durumu hakkında bilgiler verir. Dosya durumu kararı çıkmış da bu terimlerden birisidir. Bu cümle ile dava sürecinde nihai kararın yani son kararın verildiği ifade edilir. Dosya durumunun karar çıkması esastan ve usulden olmak iki şekilde olur.

Dosyanın Esastan Karar Çıkması: Davaya konu olan uyuşmazlık hakkında kısmen kabul ya da ret veya kabul, ret şeklinde karar verilmesidir.

Dosyanın Usulden Karara Çıkması: Davanın usul sebebi ile reddidir. Dava ehliyetinin olmaması, arabuluculuk şartının yerine getirilmemesi nedeniyle reddi yanı sıra davanın görevsiz ve yetkisiz bir mahkemeden açılması sebebiyle görevsizlik ya da yetersizlik kararı sonucunda ret olunur.

Duruşma süreçlerinde duruşma evrakı hazırlandı cümlesi de çok sık kullanılır. Bu konu ile ilgili merak ettiğiniz konular varsa “Duruşma Evrakı Hazırlandı Ne Demek” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Dava Kararı Verildikten Sonra Süreç Nasıl İşler

Davanın nihai karar çıktıktan sonra istinaf – temyiz süreci başlar. Davada alınan kararın istinaf edilmemesi durumunda, kararının icrası sağlanır. Bazı davalarda ise karar verilir verilmez, kesinleşmesine ihtiyaç duyulmadan infaz edilir. Mesela; boşanma kararlarında dosya durumu karara çıkmış dendiğinde, boşanma kesinleşmiş anlamındadır.

Karar çıkmış olan dosya, sonuçlandığı için gerekçeli karar yazma süreci başlar. Gerekçeli kararın yazılmasının ceza mahkemelerinde 15 gün iken, hukuk mahkemelerinde ise bir ay şeklindedir.

Dava Dosya Bilgileri Nasıl Öğrenilir

Dava dosyasına ait detaylar UYAP Vatandaş portalından detaylı şekilde öğrenilir. Dosya numarasından davanın açılış tarihine, dava türünden duruşma gününe ve saatine kadar öğrenilir. Eğer dosya durumu kararı çıkmış ise karar sonucu da öğrenilir.

Avukatlar sonuçları UYAP Avukat portalından takip edebilirler. Günümüzde hukuk süreçlerinin birçoğu dijital ortamda takip edilmektedir. Böylece hem yoğunluk azalmakta hem de bilgilere her yerden ulaşılmaktadır.

Hukuk Sürecinde Dijital Çözümler

Hukuk çalışanlarına yönelik verimli ve etkin çalışmaya yönelik dijital birçok çözüm bulunmakladır T-HOS olarak icra ve dava takip programlarından, büro ve doküman yönetimine kadar birçok modül ile hizmet vermekteyiz. Bu modüller entegre modüllerdir yani UYAP gibi birçok portal ile birlikte çalışır. Bu da avukatların her bilgiye hızla ulaşmasını sağlar. Tüm dijital çözümler şifreli ve yetkilerle sınırlandırılmış olduğundan güvenli sonuçlar verir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir