Bazen, bir çalışanın performansının neden geçici olarak düşebileceğine dair zorlayıcı koşullar vardır. Ancak arada sırada düşük performans kalıcı bir davranışa dönüştüğünde, çalışanın geleceğini değerlendirmenin zamanıdır.
Bazı insanlar, birkaç düşük performans sergileyenlerin zararlarını görmeyebilir. Düşük performans gösterenlerin liderlik işlerinde kalmaya devam etmeleri halinde, ilerlemenin engellenmesi, geliştirilmemesi, düşük moral, üretkenlik ve düşük iş performansı gibi sayısız sonuç vardır. Bunların hepsi, sonuçta şirketi bırakan yüksek performanslı çalışanların olmasına yol açıyor ve bu da şirkete dahil olmak için daha az kişinin ilgisini çekiyor. İşveren ya da çalışandan bir değişiklik yapılıncaya kadar durmayacak kısır döngüdür.
Kuruluşlarınızda düşük performans gösterenler olduğu ortaya çıktığında bu döngüyü nasıl önlersiniz?
Adım 1: Çalışanların performansı ve becerilerinin açık bir değerlendirmesi var mı?
Değilse, 3 ay sonra yeniden değerlendiriniz. Açık bir değerlendirme olmadan, bir yönetici adil ve rasyonel bir karar veremez. Bir değerlendirmeniz varsa, ikinci adıma geçin.
2. Adım: Çalışan yeterince gelişebilir olsa da güçlü bir mesaj verilmemiştir.
Bazen çalışanlar beklentileri karşılamadıklarını fark etmez. İletişimsizlik zaman zaman gerçekleşir. Çalışanları performanslarından haberdar ederek, geri bildirim ve koçluk yaparak, düzeltmek mümkündür.
Bu yöntem çeşitli nedenlerle çalışır. İlk olarak, çalışandan vazgeçmemeliyiz. Çalışanın davranışlarını düzeltmesi veya şirkette başka bir yer bulabilmesi için geniş bir fırsat sunuyoruz. Ayrıca, herhangi bir çalışan için uygulanabilecek mantıklı bir süreç; bu, iş için en iyi olanın yerine, duyguya dayalı irrasyonel kararlar verme olasılığını azaltır.
Son olarak, tüm bu sürecin kilit bileşeni, erteleme değil. Bir çalışanı disipline etmekten veya kötü haber vermekten kaçınmak doğaldır, ancak süreci ne kadar geciktirirseniz, sorunun uzun vadede çalışanı ve işi feci hale getirmesine izin verirsiniz.
