Yöneticiler karar veren planlayan işleyişin başarısından sorumlu olan kişilerdir ve temsil kabiliyeti yüksek, sorun çözebilen, empati kurabilen ve vizyon sahibi olmalıdırlar. Duygusal zeka ise duyguların düzenlenmesi, ifade edilmesi ve problemlerin çözümünde ihtiyaç duyulan bir yetenektir.
Çalışan verimliliğinin arttırılabilmesi için duygusal zekası gelişmiş yöneticilere daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü duygusal zeka kabiliyeti gelişmiş yöneticiler, çalışanların başarısı ve verimliliği için motive edici bir unsurdur. Son yıllarda yapılan araştırmalarda da görüldüğü üzere, işletmelerde çalışan verimliliğini arttırmada liderlerin etkisi ve etkili liderlikte ise duygusal zeka faktörünün önemi fark edilmiştir. Duygusal zekası yüksek kişilerin empati yeteneklerinin de güçlü olması çalışanlarla ilişkilerini olumlu yönde etkilemektedir.
İş dünyasında artık sayısal zeka kadar, karakteri ve kişiliği yansıtan duygusal zeka da dikkat çekiyor. Hatta çoğu zaman daha önemli bir değerlendirme konusu oluyor.
Duygusal Zekanın Özellikleri Nelerdir?
- Kendi duygularının farkındadırlar ve onları kontrol edebilirler
- Karşılarındaki insanların duygularını iyi anlarlar,
- İyi insan ilişkileri sayesinde birçok profesyonel görüşmede başarılı olurlar,
- Stres yönetimi konusunda yatkındırlar,
- İş birliği yapabilen, takım ruhuna sahip kişilerdir,
- Kendilerini doğru ifade edebilirler,
- Zor durumlarda bile pozitif kalmayı başarır ve motive ederler
- Anlaşmaya varma konusunda başarılıdırlar,
- Karar verme aşamalarında titiz ve dikkatli davranırlar
Araştırmaların da gösterdiği üzere insanların duygularını iyi anlayan ve kontrol edebilen kişiler daha iyi bir lider oluyor. İş dünyasından 186 üst düzey yönetici arasında yapılan duygusal zeka araştırmasına göre, en yüksek not alanların şirketine daha çok para kazandırdığı ortaya çıkmıştır. Aşağıdaki iki ismi bu konuda örnek gösterebiliriz;
Jeff Bezos: Amazon.com’un kurucusu olan Jeff Bezos, duygusal zekası yüksek CEO’lardan biri. Bezos, müşterilerinden çalışanlarına kadar herkesle kurduğu iyi ilişkilerle biliniyor.
Howard Schultz: Starbucks’ın sahibi olan Howard Schultz, kendisi için en büyük itici gücün çalışanlarına ve şirketine duyduğu sevgi olduğunuz söylüyor. Schultz’ da duygusal zekası yüksek CEO’lar arasında.
