Telefon Hemen Ara
Demo Talep Et Demo Talep Et

E Serbest Meslek Makbuzu (E-SMM)

E Serbest Meslek Makbuzu (E-SMM)

T-HOS Hukuk Otomasyon Sistemleri

Yayımlama Tarihi: 2020-05-13
Güncelleme Tarihi: 2021-01-23

E Serbest Meslek Makbuzu (E-SMM)

Kendi adına ve hesabına meslek faaliyetlerini sürdüren kişilere serbest meslek erbabı denilir. Bunlar; avukat, doktor, mimar, veteriner, müşavir, danışman, yeminli mali müşavir, yazar, yönetmen veya rehber gibi kişilerdir. Serbest meslek erbabı olan kişilerin işlerinden doğan alacakları sırasında, karşı taraftaki kişi gelir veya kurumlar vergisi muhatabı ise serbest meslek makbuzu (SMM) kesmeleri gerekir.

SMM kesilmesinde kolaylık sağlanması ve kontrolünün kolay yapılması için e-SMM’ye geçiş süreci 2020 senesinin ikinci ayında başlamıştır. e-SMM’de, diğer serbest meslek makbuzuyla aynı özelliklere sahip değerli bir evraktır. Sadece elektronik ortamda düzenlenir, serbest meslek erbabından hizmet alanın talebine bağlı olarak elektronik ya da kâğıt ortamında iletilir. E-SMM’nin muhafazası ve ibrazı dijital ortamda olur. Bu makbuz GİB’a da gene elektronik ortamda raporlanır.

e-Serbest Meslek Makbuzu Geçiş Süreci Nasıldır

GİB, e-SMM uygulaması kapsamına dâhil olan veya olacak mükelleflere yönelik olarak geçiş takvimini yayınlamıştır. e-SMM uygulanmasına geçiş sürecine ilişkin olarak;

  • 02.2020 tarihi itibari ile faaliyetlerine devam etmekte olanlar, 01.06.2020 tarihine kadar,
  • 02.2020 tarihi de dahil olmak üzere bu tarihten sonra faaliyetlerine başlayacak olanlar ise, faaliyetlerine başladıkları ayı izleyen üçüncü ayın sonuna kadar bu uygulaya dahil olup, bu tarihten itibaren de e-SMM düzenlemeleri zorunlu kılınmıştır.

E-Serbest Meslek Makbuzu Uygulamasından Nasıl Yararlanılır

e-SMM’ye geçiş ile hukuk alanında çalışanların dijital ortamlara yönelmesi de artmıştır. Elektronik serbest meslek makbuzu şu şekilde uygulanabilir,

  • Kullanılan bilgi işlem sisteminin Başkanlık sistemi ile entegre edilmesiyle
  • GİB’in portalı aracılığı ile
  • Özel entegratörler aracılığı ile yararlanılır.

e-SMM’nin elektronik ortamda iletilmesi zorunluluğu vardır. Eğer belgenin çıktısı talep edilirse; çıktı alınmalı, ıslak imza atıldıktan sonra teslim edilmelidir.

T-HOS olarak sunduğumuz hukuk programları ile bu alanda çalışanların dava veya icra takiplerinden, büro veya doküman yönetimlerine kadar otomasyon sağlayarak verimli ve etkin çalışmalar elde etmelerine yardımcı oluyoruz. T-HOS, e-SMM’ye geçişte hukuk çalışanlarına büyük bir avantaj sunmaktadır. Sadece T-HOS müşterisi ya da kullanıcısı olan avukatlar, 2022 yılına kadar e-SMM kullanımı için hiçbir ücret ödemeyeceklerdir.

T-HOS ve QNB Finansbank Dijital Köprü iş birliği ile düzenlenen kampanyada avukatlara büyük kolaylık sağlayacaktır. T-HOS olarak avukatların zorunlu olarak e-SMM düzenleyeceği 01.06.2020 tarihini, en sorunsuz şekilde atlatmaları için destek ve yardımlarımızı sunuyoruz. T-HOS yüksek teknolojili, bulut sistemli ve güvenlikli hukuk sistemleri hakkında daha fazla bilgi almak için bu yazımızı okuyabilir ya da bizi arayarak demo talebinde bulunabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir