Telefon Hemen Ara
Demo Talep Et Demo Talep Et

Evlilik Sözleşmesi Nedir?

Evlilik Sözleşmesi Nedir?

T-HOS Hukuk Otomasyon Sistemleri

Yayımlama Tarihi: 2020-11-19
Güncelleme Tarihi: 2021-03-09

Son yıllarda boşanmaların artmasıyla birlikte evlilik sözleşmesine olan sempati de kendini göstermeye başlamıştır. Bu sözleşmeye olan ilgi günden güne artış gösterirken evlenmeyi planlayan çiftler de bu sözleşmenin artılarını ve eksilerini merak eder hale gelmiştir. Çiftlerin haklarını koruması amacıyla oluşturulan bu tarz sözleşmeler sayesinde ilerleyen süreçte boşanma olması durumunda herhangi bir mağduriyetin yaşanmasının da önüne geçilir.

Evlenmeden önce ya da evlilik esnasında yapılan evlilik sözleşmesi, çiftlerin her birinin olası boşanma durumunda mallarını nasıl bölüşeceğine dair yapılan anlaşmadır. Böylece bu tür durumlarda oluşabilecek anlaşmazlıkların önüne geçilir ve herkes hakkını talep etmeye dahi gerek duymadan kolaylıkla alır.

Evlilik Sözleşmesinin Kapsadığı Konular Nelerdir?

Evlenecek olan çiftler tarafından yapılan evlilik sözleşmesi, evlilik süreci içerisinde de yapılabilir. Bu tarz sözleşmeler sayesinde çiftler pek çok konuda avantaj elde eder ve gelecek hakkında kaygılanmaya gerek duymaz. Evlilik sözleşmesinin kapsadığı konular ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Mal varlıklarının evlilik sonrasında nasıl yönetileceği
  • Mal rejimi konusunda tarafların haklarının ve yükümlülüklerinin neler olacağı
  • Evlilik sonrasında malların ne şekilde tasfiye edileceği

Bütün bu konularda düzenleme yapılır ve sözleşmeyle resmi olarak onaylanır. Bu sözleşme aile hukuku kapsamında incelenir. Bu sözleşme hukuk alanında mal rejim sözleşmesi olarak ifade edilmesine rağmen halk arasında evlilik sözleşmesi ismiyle bilinir.

Evlilik Sözleşmesi Ne Zaman Yapılır?

Evlilik sözleşmesi için belirli bir zamanda yapılması gerektiğine dair bir kısıtlama söz konusu değildir. Çiftler isterse evlenmeden önce isterse evlilik sürecinde bu sözleşmeyi yapabilir.

Evlilik Sözleşmesinin Hukuki Geçerliliğinin Olması İçin Nereye Başvurulur?

Mal rejim sözleşmesi olarak da bilinen bu sözleşmenin hukuki geçerliliğinin olması için iki farklı yönteme başvurulur. Genellikle evlilik sözleşmesi noterde yapılır. Bu sözleşme için profesyonel destek alınarak hazırlanabilir. Böylece sadece hazırlanan sözleşme noterde onaylatılır.

Eğer bir avukattan hukuki bir yardım alınmazsa noter tarafından düzenlenen sözleşme çift tarafından imzalanır. Bazı çiftler ise noterde işlem yapmak yerine evlilik başvurusu esnasında yazılı olarak sadece mal rejimini seçerek de yapabilir. Bu sayede evlilik tarihinden itibaren mal rejiminin yasal hükmü olur. Buna ek olarak nikâh anında nikah memuruna yapılan beyanla da evlilik sözleşmesi yapılması mümkündür.

Evlilik Sözleşmesi Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde evlilik sözleşmesine dair pek çok seçenek vardır. Bunların başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Edinilmiş Mallara Katılma (yasal rejim)
  • Paylaşmalı Mal Ayrılığı
  • Mal Ayrılığı
  • Mal Ortaklığı

Evlenmeden önce ya da sonra yapabileceğiniz bu tarz sözleşmelerle ilerleyen süreçte yaşanabilecek olası problemlerin önüne geçilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir