Hukukçuların Okuması Gereken Kitaplar
Okumak; bilgiyi, kültürü ve anlayışı geliştiren bir eylemdir. Özellikle de akademik bilgiyi edebiyat ile aynı potada geliştirmek, olaylara farklı bakış açısı elde edebilmek açısından çok önemlidir. Hukuk gibi karmaşık ve detay içeren bir alanın edebiyat ile bir arada düşünülmesi bazen zor olabilir. Ancak edebiyat durum ve olayları analiz etmenizde size farklı fikirler verebilir. Bu amaçla da hukukçuların okuması gereken kitaplar listesi hazırladık. Bu kitaplar dünyaya ve hukuka bakış açınızı değiştirirken, alanınızın dışına çıkmadan kendinizi geliştirme imkanı sunacaklardır.
Bülbülü Öldürmek & Harper Lee
Bu kitapta, 1930’larda küçük bir Amerikan kasabasında ırksal önyargılara dayalı bir hukuk savaşını ve aile içi ilişkilerini okursunuz. Beyaz bir kadını öldürmekten yargılanan siyahi bir adamı savunan, kasabanın avukatının hem hayatı hem de dava süreçleri size oldukça ilginç gelebilir.
Suç ve Ceza & Dostoyevski
Bir klasiği atlamadan olmaz. Günümüzde halen kült bir yazar olan Dostoyevski, bu unutulmaz eseri ile hak ve adaletin vazgeçilmez unsuru olan vicdanı duygulara farklı bir bakış açısı keşfedebilirsiniz.
Dava & Franz Kafka
Günümüzde halen her bir kitabı defalarca okunan Kafka’nın bu romanında, adalet sistemine eleştirisel bir bakış açısı sunulması yanı sıra bir adamın yalnızlık ve çaresizliğini de anlamanıza yardımcı oluyor.
Hegel’in Hukuk felsefesinin Eleştirisi & Karl Marx
Karl Marx’ın sol görüşlü bakış açısından, Hegel’in hukuk felsefesine yönelik yapmış olduğu çalışmaları okuyacağınız bu kitap size değişik dünya görüşlerini tanıma imkanı verebilir.
Suçlar ve Cezalar & Cesare Beccaria
Hukukçuların mutlaka okuması gereken bu kitap, hukuk dünyasında çok büyük değişimler olmasına neden olmuştur. 1765’de Fransa’da yayınlanan eserde, idam ve işkencenin barbarlık olduğunu ve kaldırılmasının gerekliliğini savunmuştur. Kitabın yaptığı etkiler sonucunda da ceza olarak kullanılan idam kaldırılmıştır.
Diriliş & Tolstoy
Rus yazar Tolstoy’un çok okunan kitaplarından biri olan bu eser, ceza hukuku yanı sıra vicdan üzerine yazılmış önemli bir başyapıttır. Ceza mahkemelerine yapılan ağır eleştiriler yanı sıra dönemin hukuk sisteminin zorluğu hakkında bilgi verecektir.
Devlet & Platon
İlk çağ felsefecilerinden olan Platon’un bu eseri, siyaset biliminin teorilerinin de temelini oluşturur. İdeal devlet ütopyasına; felsefi, sosyolojik, etik ve psikolojik açıdan bakmanızı sağlar.
Savunma Saldırıyor & Jacoques Verges
J.Verges bu eserinde, savunma politikası üzerine değinirken, davaların nasıl dört duvar arasında kalmadığını da gözler önüne seriyor.
Hukuk ya da Kukla Tiyatrosu & Cemal Bali Akal
Yazar edebiyat ve hukuk yazıları ile hukuk antolojisinden Spinoza’nın düşüncesine kadar çok geniş yelpazede size farklı düşünce yolları sunacak bir eser ortaya çıkarmıştır.
Yukarıda saydığımız bu kitaplar yanı sıra listeyi daha uzatmak mümkündür. Okumaya başladıkça, farklı alanlara açıldığınızı ve listenizi büyüttüğünüzü kolaylıkla görebilirsiniz.
Günümüzde özellikle hukuk alanında çalışanların evrak yoğun işleri, günlük koşturmacadan kendilerine zaman ayırmalarını engellemektedir. Ancak doküman yönetim sistemleri ile evraklarda yaşanan bu karmaşa ve yoğunluğu ortadan kaldırmak çok kolay. Doküman yönetim sistemlerinin sağlayacağı faydaları merak ediyorsanız bu yazımızı okuyabilirsiniz. Yoğun işlerinizi otomasyon sistemler ile kolaylaştırıp sonrasında kendinize harika edebi zamanlar ayırabilirsiniz. İşinizi kolaylaştıracak kendinize daha fazla vakit kalmasını sağlayacak otomasyon sistemleri konusunda daha fazla bilgi için demo talep edebilirsiniz.
