İcra takibi nasıl başlatılır, sorusu sıklıkla karşımıza çıkan konulardan biridir. İcra takibi sürecinin başlatılabilmesi için bazı hukuki prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. Bu nedenle bu prosedürler detaylı olarak öğrenilmeli ve ona göre gerekli adımlar atılmalıdır.
Öncelikle icra takibinin hangi tür olacağı belirlenmelidir. Çünkü günümüzde 3 farklı şekilde icra takibi gerçekleştirilir. Bunlar;
- İlamlı icra takibi,
- İlamsız icra takibi,
- Kambiyo senedine dayanan icra takibi şeklindedir.
Bu üç farklı icra takibi türünden hangisi gerçekleştirilecek ise, o icra takibinin gerektirdiği belgelerin hazırlanması ve ilgili mercilere teslim edilmesi gerekir. Böylece başvuru işlemleri tamamlanarak, icra takibinin başlatılması sağlanır.
İcra Takibi Başlatmak İçin Hangi Mercilere Başvuru Yapılır?
İcra takibi başlatmak için gerekli olan evrakların hazırlanması ve bu evraklarla icraya verilecek kişinin yerleşim yerinde bulunan icra müdürlüğüne başvurulması gerekir. Başvurunun kabul edilmesi için bu belgelerin yanı sıra, ödeme emri ve takip talebi de hazırlanmış olmalıdır.
Ardından icra tevzi bürosuna gidilerek, takip için belirlenen para miktarına bağlı olarak belirlenen harç tutarının ödenmesi gerekir. Bu miktar icra takibini başlatmak isteyen kişi tarafından ödenmelidir. Sonrasında tevzi bürosu kişiyi bir icra müdürlüğüne yönlendirir. Buraya hazırlanan belgeler bırakılır ve karşı tarafa ödeme emri gönderilmesi için gerekli işlemler yapılır. Ödeme emrinde belirtilen süreçte istenen borç ödenmezse, icra takibi kesinleşir.
İcra Takibi Başlatmak İçin Kimler Başvuru Yapabilir?
İcra takibi başlatmak için kişinin avukatı ya da kendisi ilgili yerlere gerekli evraklarla başvuru yapabilir. Bununla birlikte icra hukuku detaylı bir süreç olduğu için bu konuda uzman bir avukattan destek alınması faydalı olacaktır. Hukuk bürolarında kullanılan icra takip programı ve işlemler çok daha hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirilir. Bu tür programlar sayesinde sıfır hata ile yapılan işlemlerin aksaması gibi sorunlar da ortaya çıkmaz. İcra Takip Programı Fiyatları başlıklı blog yazısına göz atılarak, hem program hem de fiyatlarıyla ilgili detaylı bilgi sahibi olunabilir.
İcra Takibine İtiraz Süresi Nedir?
İcra takibi başlatırken bilinmesi gereken konulardan biri de bu takibe karşı itirazın mümkün olmasıdır. Borçlu icra takibine itiraz etmeyi düşünüyorsa, kişinin bu itirazı icra dairesinde sözlü ya da yazılı olarak gerçekleştirmelidir. Sözlü olarak yapılan itiraz, tutanağa geçirilir. Yazılı olan itiraz ise icra dairesine teslim edilir.
İlamsız icra takibi söz konusu olduğunda itirazın ödeme emrinin borçluya tebliğ edilmesinin ardından, 7 gün içerisinde yapılması gerekir. İtiraz söz konusu olduğu an icra takibi durdurulur. Bunun üzerine alacaklı isterse 6 ay içerisinde dava açabilir.
Başlatılan icra takibinin türü ilamlı ise, borçlunun ileri sürülen borca itiraz hakkı söz konusu değildir. Bununla birlikte borçlunun başka bir itirazı varsa icra mahkemesinde dava açabilir. Bu işlemlerin ise icra emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde bir dilekçe ile gerçekleştirilmesi gerekir.