Telefon Hemen Ara
Demo Talep Et Demo Talep Et

İkinci Evlilikte Ölüm Halinde Mal Paylaşımı

İkinci Evlilikte Ölüm Halinde Mal Paylaşımı

T-HOS Hukuk Otomasyon Sistemleri

Yayımlama Tarihi: 2020-11-19
Güncelleme Tarihi: 2021-02-25

Sağ kalan eşlerin hukuki hakları aile hukuku ve miras hukukundan doğan haklardır. İkinci evlilikte eşlerden biri vefat ettiğinde sağ kalan eş öncelikle yasal mal rejimi gereğince edinilmiş malların katılım hakkına sahiptir. Mal rejimi eşlerin evli kaldığı süre içindeki ortak mal ve gelirlerinin yarı yarıya paylaştırılmasını sağlar.

Mal rejimi tasfiyesinden doğan haklar ve miras paylaşımından doğan haklar için sağ kalan eşin ayrı davalar açması gerekir. Sağ kalan eşin mal rejimi tasfiyesinden doğan hakları mirasçılık haklarından önceliklidir. Katılma hakkı alacağı belirlenip alındıktan sonra miras paylaşımı yasal mirasçılar arasında yapılabilir.

İkinci evlilikte ölüm halinde miras paylaşımında ikinci eşin mirasın dörtte birine sahip olma hakkı vardır. İkinci eşin evlilik birliği dışında edinilmiş mallarla ilgili başka bir yasal hakkı bulunmuyor. Mal rejimi tasfiyesinden doğan hakları ve miras paylaşımından doğan dörtte bir miras hakkı dışında başka bir şey alamıyor.

İkinci Evlilikten Olan Çocuklarla Birinci Evlilikten Olan Çocukların Miras Hakkı

Miras hukukuna göre tüm alt soy mirasçılar eşittir. İlk evlilikten ve ikinci evlilikten olan çocuklar mirasta eşit haklara sahiptir. Sağ kalan eş mal rejimi tasfiyesiyle hakkını aldıktan sonra kalan miras çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılır. Sağ kalan eşin aynı zamanda dörtte bir miras hakkı vardır. Dörtte üçlük miras bölümü çocukların paylaşacağı mirastır.

Miras bırakanın hayatta olan tüm çocukları miras üzerinde eşit haklara sahiptir. Hangi eşten olduğu önemli olmaksızın tüm alt soy miras paylaşımında ilk sırada yer alır. Miras paylaşımında zümre derecelerine göre yasal düzenlemeler yapılmıştır. Birinci derece ilk zümre miras bırakanın tüm çocuklarıdır. Sağ kalan eş mal rejiminden doğan haklarını nakdi olarak aldıktan sonra kalan mirasın dörtte birine de mirasçı olur. Kalan dörtte üçlük miras tüm çocuklar arasında eşit olarak dağılır.

Boşanmış Eşler Birbirinin Mirasçısı Olabilir Mi?

Boşanmış eşler birbirinin mirasçısı olamaz. Bu nedenle ikinci evlilikte evlilik devam ederken vefat yaşandıysa ikinci eş mal paylaşımının ortağı sayılır. Boşanmış eşler mirasçı olamaz ama boşanmış eşten olan çocuklar birinci dereceden mirasçıdır.

Mal paylaşımında her zaman sağ kalan eşin önceliği bulunuyor. Eşlerden sonra en büyük miras payı çocukların oluyor. Miras bırakan kaç kez evlenmiş olursa olsun tüm eşlerinden olan çocukları mirasta eşit hakka sahiptir. Eski eşin ise mirasta ve mallarda hak talep etmesi mümkün değildir.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir