Çalışanlar tarafından en çok merak edilen konular arasında yer alan izin ücreti, kullanılmaya hak kazanılan ama kullanılmayan izinlerin maddi olarak karşılığının hesaplanması sonucunda ortaya çıkan meblağdır. Genellikle çalışanın iş akdinin feshedilmesi nedeniyle kullanılmayan yıllık izin ücretinin hesaplanarak kendisine verilmesidir. Bu tür zamanlarda çalışanlar bu hesaplamanın nasıl yapıldığını merak eder ve hesabı etkileyen unsurların neler olduğuna dikkat ederek kendisi de hesap yapar.
4857 sayılı İş Kanununun 59.maddesinin birinci fıkrasına göre iş akdinin herhangi bir nedenle sona erdirilmesi durumunda, kullanılmayan yıllık izin günlerine ait ücretlerin ödenmesi gerekir. Bu ücret ise sözleşmeye son verildiği andaki maaş miktarı üzerinden hesaplanır ve ortaya çıkan meblağın ödemesi yapılır.
Yıllık İzin Ücreti Hesabı Nasıl Yapılır?
Çalışanlar bazen hak kazandığı yıllık izin günlerini kullanma imkânı bulamaz. Bu tarz kullanılmayan izinler çalışanın iş akdi feshi durumunda yıllık izin ücreti hesaplanarak karşılığı çalışana ödenmelidir. Aksi takdirde çalışanın firmayı şikâyet etme hakkı vardır. Bu işlemin hesabı ise çalışanın iş akdinin feshedildiği tarihteki günlük brüt maaşına göre hesaplanır.
Brüt maaş 30’a bölünerek günlük kazanç belirlenir. Ortaya çıkan meblağ ile izinli gün sayısı çarpılır. Böylece yıllık izin ücreti hesaplanır. Örneğin; 3000 TL brüt maaşla çalışan bir kişinin 14 günlük yıllık izin ücreti hesabı hesaplanırken; 3000/30*14 işlemi yapılır. Bu da toplam 1400 TL (brüt) olur. Bu rakam brüt olduğu için gerekli kesintiler yapıldıktan sonra geriye kalan miktar çalışanın banka hesabına yatırılır.
Yıllık İzin Ücretinden Yapılan Kesintiler Hangileridir?
Çalışanın hak ettiği ama kullanmadığı izinlerin karşılığı maddi olarak ödeneceği zaman hesaplama brüt ücret üzerinden yapılır. Ardından bir takım yasal kesintiler yapılır ve geriye kalan miktar çalışana verilir. Bu süreçte yapılan kesintiler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Damga vergisi,
- Gelir vergisi,
- Sosyal Güvenlik Kurumu kesintileri, şeklindedir.
Bu kesintilerin ardından çalışanın aldığı tutar, net yıllık izin ücreti olur.
Yıllık İzin Ücretinin Verilmediği Durumlar Nelerdir?
Her türlü durumda çalışan tarafından hak edilen ama kullanılmayan yıllık izin için ücret verilir. Bu durum iş akdi feshi, iş sözleşmesinin sona erişi ya da çalışanın istifası gibi koşullar için de geçerli olur. Bu nedenle hak edilen yıllık izin ücreti çalışana muhakkak verilmeli ve bu tür detaylara özen gösterilmelidir. Yıllık izin parasını alamayan çalışanlar haklarını arayarak gerekli yerlere şikâyetlerini bildirmelidir.
