Telefon Hemen Ara
Demo Talep Et Demo Talep Et

Kamu Avukatı Olmak

Kamu Avukatı Olmak

T-HOS Hukuk Otomasyon Sistemleri

Yayımlama Tarihi: 2020-07-07
Güncelleme Tarihi: 2021-01-17

Avukat olmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bunun için ilk önce;

  • 4 yıllık eğitim veren Hukuk Fakültelerinden mezun olmak
  • Zorunlu 1 yıllık stajı tamamlamak gerekir.

Bu iki şart tamamlandıktan sonra, avukatlık ruhsatı için baroya başvuru yapılması gerekir. Baro başvuruları inceleyip uygun gördükten sonra avukatlık ruhsatı verir. Avukatlık ruhsatı alındıktan sonra avukatlar, ister serbest olarak isterse de kamu avukatı olarak görev yapabilirler. Bu iki şart avukatlık çalışma biçimi ne olursa olsun değişmez.

Ancak kamu avukatı olmak için de ayrıca KPSS sınavına girilmesinin yanı sıra 70 ve üzerinde puan alınması zorunluluğu da bulunuyor. Kamu kurum ya da kuruluşları kendi bünyelerine alınacak memurları kendileri seçse de avukatlar için yukarıda belirtilen iki şart yanı sıra;

  • Avukatlık ruhsatının alınmış olması,
  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48.maddesinde belirtilen genel şartların taşınıyor olması
  • KPSS P3 puan türünden de 70 ya da üzerinde puan alınmış olması gerekir.

Serbest Avukatlar İle Kamu Avukatı Arasındaki Farklar

Kamu avukatları, avukatlık stajından mesleğe kabule, meslek kurallarından mesleki sorumluluğa veya baro disiplin işlemleri açısından serbest avukatlardan farklı değildir. Ancak;

  • Devlet teşkilatı içerisinde yer alan hiyerarşik düzene doğrudan bağlı olması,
  • Çalıştığı kamu kurumu haricinde iş alamaması (yani tek müvekkili çalıştığı kamu kurumudur)
  • Baro levhasına kayıtlı olmaması,
  • Vekâletname ibraz etme zorunluluğunun olmaması,
  • Karşı vekâlet ücretinde limit uygulaması konuları açısından serbest avukatlardan farklıdır.

Kamu avukatlığı, mesleki çalışma biçimi açısından serbest avukatlık ya da avukatlık ortaklıklarından da ayrılır. Serbest avukatlar, özel hukuk tüzel kişileri ya da avukatlık büroları bünyesinden ücretli avukatlık yaparlar. Serbest avukatlar için sigortalı ya da işçi tabirlerini de kullanabiliriz. Bu tarz avukatların haricen iş takip etmesi kanunen yasak değildir.

Ancak kamu avukatları haricen iş alamazlar. Sadece bünyesinde yer aldığı kamu tüzel kişiliğin işlerinde avukatlık hizmeti sunabilirler. Kamu avukatlarının yasal statüsü de farklılık gösterebilir. Kamuda görev yapana kamu avukatları farklı statülerden istihdam edilebilirler. Bazıları 657 sayılı kanuna tabi iken, bazıları 399 sayılı KHK’ye veya bazıları ise 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında yapılan iş sözleşmesi ile çalışabilirler. Bu durum bağlı çalışılacak kamu kurumunun statüsüne göre değişir.

Kamu avukatlarının diğer devlet memurları gibi belli ve düzenli çalışma saatleri vardır. Ayrıca hafta sonu 2 gün izin yaparlar. Bu açıdan da serbest çalışan avukatlardan ayrılırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir