Telefon Hemen Ara
Demo Talep Et Demo Talep Et

Kasten Yaralama Suçu TCK 86 Nedir?

Kasten Yaralama Suçu TCK 86 Nedir?

T-HOS Hukuk Otomasyon Sistemleri

Yayımlama Tarihi: 2022-10-30
Güncelleme Tarihi: 2022-10-21

Kasten yaralama suçu, Türk Ceza Kanunu’nda yer alan Kişilere Karşı Suçlar kısmının Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar isimli bölümünde verilen 86. madde kapsamında düzenlenir. Kasten yaralama suçu: bir insanın vücuduna acı veren ya da sağlığı ile algılama yeteneklerinin bozulmasına neden olacak şekilde zararlar verilmesidir. Kasten yaralama suçunun hukuki açıdan konusu ve yine hukuki bakımdan korunmak istenen hukuki değer; aslında insan hayatı ile vücut dokunulmazlığıdır.

Kişinin hem bilerek hem de isteyerek yapmış olduğu hareketin sonucunda bir insanın vücuduna acı verip sağlığının bozulmasına ve aynı zamanda vücuduna zarar verilmesine sebep olunması durumunda kasten yaralama suçu işlemiş kabul edilir.

Kasten Yaralama Suçu Özellikleri Nelerdir? 

Kasten yaralama suçundan temel manevi unsuru genel kast şeklindedir. Yani bu suçta özel bir durum aranmaz. Kasten yaralama suçunun adından da anlaşılacağı gibi söz konusu olan suç, yalnızca kasten şekilde işlenebilir. Kişi hem bilerek hem de isteyerek yaralama suçunu işler.

Kasten yaralama suçunun mağduru ise herkes olabilir. Bir insanın canlı olması yani ölü olmaması durumunda kasten yaralama adına mağdur olabilir. Ölen birine taş atılma ya da sopayla vurulma gibi fiillerin gerçekleştirilmesi kasten yaralama suçuna karşılık gelmez.

Kasten yaralama suçunun faili de herkes olabilir. Kasten yaralama suçu, kişiye özgü bir suç şeklinde ifade edilmez. Kasten yaralama suçu, aynı zamanda serbest hareket kapsamında işlenebilen bir suçtur. Bu sebeple fail; mağdura yönelik vücuduna acı verecek eylemi gerçekleştirmesi, mağdurun sağlığının ya da algılama yeteneklerinin bozulmasına sebebiyet verebilecek herhangi bir davranışın gerçekleştirmesi sonucunda ile suç işlenmiş olur.

Kasten Yaralama Suçu Örnekleri

Kasten yaralama suçu için verilecek pek çok örnek vardır. Bu suça yönelik şu şekilde birkaç örnek verilebilir;

  • Bir insana tekme ya da yumruk atma, 
  • Bir insanı bıçaklama, 
  • Bir insana tokat atma,
  • Bir insanı silahla vurma,
  • Bir insana sopayla vurma ya da onun gibi benzeri kesici veya delici aletler aracılığıyla zarar verme

şeklindeki eylemler sonucunda bir insanın vücudunun bütünlüğüne verilen zarar neticesinde birinin acı duymasına sebep olunması kasten yaralama suçunu oluşturur.

Kasten yaralama suçunun suç olarak kabul edilmesi için bir insanın vücuduna verilmiş acının kayda değer nitelik taşıması gerekir. Bu duruma örnek vermek gerekirse; bir insanın yüzüne yumruk atılması durumunda acı verme eşiği gerçekleşir. Ancak bir insanı itip kakma ya da tartaklama şeklinde yapılan hareketlerde vücuda acı verme koşulunu yerine getirecek ağırlıkta bir davranış olarak kabul edilmez.

Kasten Yaralama Suçu Cezası Nedir? 

Kasten yaralama suçunun temel haldeki cezası, 1 seneden 3 seneye kadar hapis şeklindedir. Kasten yaralama suçunun temel halinin işlenmesi durumunda fail hakkında verilecek ceza, aynı zamanda adli para cezasına çevrilebilir. Fakat fail hakkında verilecek hapis cezasının alt sınırdan yani 1 sene şeklinde belirlenmesi durumunda adli para cezasına çevrilir. Adli para cezasının belirtilen sürede ödenmemesi durumunda ise bu ceza, yeniden hapis cezasına döner.

Kasten yaralama suçunda verilecek cezaya dair hükmün açıklanmasından sonra geri bırakılması kararının verilmesi de mümkündür. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildiği zaman ise sanık, denetim sürecine girer. Bu denetim süresi içinde ise sanık yasal koşullara uyduğu zaman cezai hiçbir sonuç doğurmaksızın hakkında verilmiş olan karar ortadan kalkar.

Kasten Yaralama Suçunun Şikâyet Süresi

Kasten yaralama suçunun kişi üzerinde meydana getirdiği etkinin basit bir tıbbi müdahale aracılığıyla giderilebilecek ölçüde yani hafif şekilde olması durumunda, mağdur şikâyeti aranır. Mağdurun da bu suçu 6 ay içinde şikâyet etmesi gerekir.

Nitelikli veya basit tıbbi müdahale aracılığıyla giderilemeyecek olan yaralama suçunda ise şikâyete tabi tutulmaz. Bu nedenle şikâyet için herhangi bir süre yoktur. Savcılık davanın zaman aşımı süresi boyunca her zaman soruşturma başlatabilir. Kasten yaralama suçunun zaman aşımı ise 8 yıl şeklindedir.