Telefon Hemen Ara
Demo Talep Et Demo Talep Et

Ruhsatsız Silah Alma ve Taşıma Suçunun Cezası Nedir?

Ruhsatsız Silah Alma ve Taşıma Suçunun Cezası Nedir?

T-HOS Hukuk Otomasyon Sistemleri

Yayımlama Tarihi: 2021-03-17
Güncelleme Tarihi: 2021-03-17

6136 sayılı kanunun 13. maddesine göre ruhsatsız silah alma, taşıma ve bulundurma gibi eylemlerin önüne geçilebilmesi amacıyla suç olarak kabul edilir. Bilinçsizce silah kullanımının artması nedeniyle oluşturulan maddede geçerli olan silahlar şu şekildedir:

  • Uzun ve kısa namlulu ateşli silahlar
  • Tam otomatik silahlar
  • Tabancalar
  • Yivli av tüfekleri

Bu silahlardan herhangi birine ruhsatsız olarak sahip olan kişiler cezalandırılarak ellerindeki silahlara el konulur. Ruhsat genel olarak ateşli silahların bulundurulmasına ve taşınmasına izin verildiğini gösteren belgedir. Bu belge olmadan bulundurulan silah ise ilgili kanuna karşı gelindiği için ceza alınmasına neden olur. Bazen ise var olan ruhsatın yenilenmemesi durumu yaşanır. Bu tür durumlarda ruhsatın olmadığı kabul edilir ve ceza-i işlemler buna göre yapılır.

Ruhsatın Geçerliliği Ne Kadardır?

Ateşli silahlar için alınan ruhsatın belirli aralıklarla yenilenmesi gerekir. Aksi takdirde ruhsat geçerliliğini kaybeder ve ceza alınmasına neden olur. İlgili yönetmeliğe göre ise silah taşıma ruhsatının geçerliliği 5 yıldır. Bu süre dolmadan yenileme işlemlerinin yapılması ve geçerliliği olan ruhsatla silah taşınmalıdır.

Ruhsatın alınma ya da yenilenme işlemleri ise ilgili bakanlığa başvurularak yapılır. Başvuru sırasında talep edilen belgelerin eksiksiz olarak hazırlanmış olması gerekir. Bu belgelerden biri de kişinin silah taşıma konusunda herhangi bir sakınca olmadığına dair aldığı doktor raporu olur. Bu doktor raporunda fiziksel, psikolojik ve nörolojik kontrol yapılır.

Ruhsat Almamanın ya da Var Olan Ruhsatı Yenilememenin Cezası Nedir?

İlgili kanuna göre ruhsat almadan ateşli silah bulundurmanın cezası olduğu gibi var olan ruhsatı yenilememenin de aynı oranda cezası vardır. Ruhsatı olmamasına rağmen ateşli silah alan, taşıyan ya da bulunduran kişiler için bir ile üç yıl arası hapis cezasının yanı sıra otuz gün ile yüz arası adli para cezası talep edilir.

Şayet söz konusu silah nitelik bakımından oldukça endişe verici bir yapıya sahip ise cezalarda artış söz konusu olur. Örneğin; tek seferde çok sayıda ateş eden silahlarda hapis cezası 8 yıla kadar yükseliş gösterir.

Ruhsatsız Mermi Satın Alma ya da Taşımanın Cezası Nedir?

Ateşli silahın yanı sıra bu tür silahlarda kullanılan merminin de takibi yapılır. Belirli bir silah için alınan ruhsat ile yıl boyunca izin verilen miktarda kurşun alımı sağlanabilir. Fazlasını almak ya da bu hakkı başkasına teslim etmek suç teşkil eder. Ruhsatı olmayan kişilerin de mermi alması yasaktır ve bu tür eylemler ceza alınmasına neden olur.

6213 sayılı kanuna göre ruhsatı olmadan mermi alan, taşıyan ya da bulunduran kişiler bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası alır. Ayrıca otuz günden yüz güne kadar da adli para cezası alır. Çok sayıda merminin bulundurulması ya da oldukça tehlikeli silahların mermisi olması gibi durumlarda ise cezalar artış gösterir.