Evliliklerin sona ermesinin birçok nedeni olabiliyor. İşin hukuki tarafında boşanmak için mutlaka dava açılması gerekiyor. Boşanma davalarında tek tarafın boşanmak istediği durumlar çekişmeli boşanma davalarıdır. Çekişmeli boşanma davası açmak için davayı açan tarafın boşanma için yasal geçerliliği olan gerekçe sunması şarttır.
Tek taraflı boşanma davalarında davacı taraf boşanma gerekçesini delillerle ispat etmek zorundadır. Tek taraflı boşanma davaları genel ya da özel nedenlerden açılabilir. Kanunda belirtilen özel ya da genel nedenlerden biri ya da birkaçının evlilik birliğini sonlandırmak gerekçe olarak sunulması gerekir. Örneğin, aldatılan bir eş boşanma davası açarken kanunda zina olarak geçen nedeni dayanak gösterecektir.
Aldatıldığını da delil ve tanıklarla ispat etmeye çalışacaktır. Karşı taraf boşanma davasında öne sürülen gerekçeleri kabul etmeyebilir. Aksini ispat etmek için o da delil ve tanıklara başvurabilir. Bir tarafın boşanma talebi varsa diğer tarafın bu talebi oluşturacak kusurları olmalıdır. Kusur ispat edilirse tek taraflı boşanma talebi boşanma kararına dönüşebilir.
Tek Taraflı Boşanma Davası Nasıl Açılır
Tek taraflı boşanma kararı alan eş öncelikle uzman bir avukatla görüşmelidir. Boşanma nedenlerini, delil ve tanık durumunu avukatla birlikte ortaya koymalıdır. Mahkemeye başvurmadan önce boşanma davası için yeterli yasal argümana sahip olmalıdır. Boşanma talebinde bulunmak için boşanma dilekçesi hazırlanmalıdır.
Boşanma dilekçesi boşanma nedenlerine ve taleplere göre düzenlenir. Boşanmayla birlikte doğacak sonuçların mağduriyet yaşatmaması için yasalara göre talepler sıralanır. Tek taraflı boşanma davalarında en önemli unsur boşanma gerekçesinin ispat edilebilir olmasıdır. Karşı taraf boşanmaya sıcak bakmıyorsa yargılama süreci çok uzun sürebilir. Bu nedenle başarılı bir boşanma avukatı ile boşanma davası açmak oldukça önemlidir.
Tek Taraflı Boşanma Davası Tek Celsede Biter Mi?
Boşanma davasını tek celsede bitmesi için tarafların her konuda anlaşmış olması gerekir. Yani anlaşmalı boşanma yoluna gidilmezse tek celsede boşanmak pek mümkün değildir. Tek taraflı açılan boşanma davaları duruma göre 6 – 7 celse devam edebilir.
Boşanma sürecinin ne kadar süreceği taraflar arasındaki uzlaşmazlıkların boyutuna göre değişebilir. Tanıkların dinlenmesi, delillerin incelenmesi, tarafların sosyo ekonomik durumlarının değerlendirilmesi zaman alabilir. Tek taraflı boşanma davaları tek celsede bitecek davalar değildir. Ancak başarılı bir boşanma avukatı ile davanın sonuçlanması hızlandırılabilir. Tek celsede boşanmak isteyenler eşleriyle uzlaşma yoluna gitmelidir. Anlaşma protokolü imzalayarak anlaşmalı boşanabilirler. Tek celsede boşanmak için en kolay ve hızlı yol anlaşmalı boşanma yoluna gitmektir.