Telefon Hemen Ara
Demo Talep Et Demo Talep Et

Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?

Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?

T-HOS Hukuk Otomasyon Sistemleri

Yayımlama Tarihi: 2020-11-01
Güncelleme Tarihi: 2021-01-23

Aile içi şiddet sorunlarında şiddet mağduru kişilerin korunması için Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun gereğince tedbirler alınmaktadır. Şiddete uğrayan ya da şiddete uğrama tehlikesi altında olan aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişiler koruyucu ve önleyici tedbirler alınması için mahkemeye başvurabilir.

Ülkemizde çok sık yaşanan kadına şiddet sorunu ancak hukuki yollarla çözülebilir. Her ne olursa olsun baskı, şiddet, ısrar gibi sorunlarda kadınların en hızlı şekilde koruma tedbirleri için mahkemeye başvurmaları gerekir. Sadece aile bireyleri ve çocuklar için değil tek taraflı ısrarlı takibe maruz kalan kişiler için de uzaklaştırma kararı alınabilir.

Uzaklaştırma Kararı Çıkarmak İçin Başvuru Nasıl Yapılır

Uzaklaştırma kararı karakol, ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi), Cumhuriyet Başsavcılıkları ve Aile Mahkemesine başvurularak talep edilebilir. Uzaklaştırma talebi başvurusu dilekçe ile yapılır.

Dilekçe davacı, davalı, adres ve konu bilgileri yer almalıdır. Dilekçede dava edilen tarafın ne tür bir şiddet uyguladığı açıklanmalıdır. Şiddetin ne kadar zamandır devam ettiği ve şiddet ya da ısrarda bulunan kişiyle olan belirtilerek dilekçe imzalanmalıdır.

Uzaklaştırma kararı talebinde maruz kalınan şiddeti baskı ve diğer durumlar detaylı şekilde açıklanmalıdır. Şiddete maruz kalan kişiler hemen sağlık raporu almalıdır. Uzaklaştırma kararında sağlık raporu korunma ihtiyacının ne kadar ciddi olduğunu ortaya koymakta etkilidir. Alınacak tedbirler uygulanan baskı ve şiddetin niteliğine göre değişir. Kanun gereği alınabilecek önleyici bazı tedbirler şunlardır;

  • Mağdura yönelik hakaret, şiddet tehdidi, aşağılama ve küçük düşürmeyi içerin söz ve davranışlarda bulunulmasının önlenmesi
  • Birlikte yaşanılan haneden derhal uzaklaştırılması
  • Şiddet ve baskı uygulayan kişinin mağdurun evine ve işyerine yaklaştırılmaması
  • Korunan kişinin çocuklarına yaklaştırılmaması
  • Silah taşıyorsa silahına el konulması
  • Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla rahatsız etmemesi

Uzaklaştırma Kararı Ne Kadar Sürede Çıkar

Uzaklaştırma talep edildikten sonra 1 ile 4 gün arasında uzaklaştırma kararı çıkar. Önleyici ve koruyucu tedbir kararları 6 aya kadar verilebilir. Şiddet mağdurunun yetkililerden uzaklaştırma talebinde bulunması karar için yeterlidir. Fiziki şiddetin ispatlanmasına gerek olmadan koruma talep eden kişiler için koruma kararı kısa sürede verilir.

Delil, tanık, belge ye gerek olmadan ücretsiz olarak herkes uzaklaştırma kararı talebinde bulunabilir. Şiddet mağduru kişilerin kesinlikle ilk seferde talepte bulunması gerekir. Aksi takdirde şiddet uygulayan kişi daha kötü sonuçlara sebebiyet verebilir. Ayrıca şiddet sadece fiziksel değildir. Psikolojik şiddet, ekonomik şiddet, duygusal şiddet gibi şiddet türleri olduğu unutulmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir