Ölen bir kimsenin mal varlığını veya borçlarını miras bıraktığı yasal varisin mirasçı olduğunu gösteren belge olarak bilinen veraset ilamı, 4721 sayılı Medeni Kanun içerisinde yer alan 598. madde kapsamında düzenlenir. Bu belge sayesinde mirasçı yasal olarak miras üzerindeki haklarını kanıtlar ve istediği işlemleri kolaylıkla gerçekleştirir. Belgenin alınması için 2 farklı yöntemden biri tercih edilir. Bunların ilki noterdir.
Türkiye’nin herhangi bir yerindeki notere başvuru yapılarak veraset ilamı kısa sürede temin edilir. Bunun için sadece nüfus kayıt örneği ve TC kimliği yeterlidir. Ayrıca tüm mirasçıların notere gitmesine gerek yoktur. İsteyen mirasçı tek başına da bu belgeyi kolaylıkla alabilir. Aynı zamanda isteyen mirasçılar ikametlerinin olduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesine de başvuru yapabilir. Buna ek olarak mirasçıların içerisinde yurtdışında yaşayan ya da yabancı uyruklu olan kişiler varsa yine veraset ilamı için mahkemeye başvuru yapmaları gerekir.
Veraset İlamı İçin İhtiyaç Duyulan Belgeler Nelerdir?
Mirasçılık belgesi olarak da ifade edilen veraset ilamı alırken ihtiyaç duyulan bazı belgeler vardır. Bunlar;
- Miras bırakan kişiye ait ölüm belgesi,
- Miras üzerinde hak sahibi olan kişiye ait nüfus kayıt örneği,
- Veraset ilamının talep edildiğine dair hazırlanan dilekçe şeklinde sıralanabilir.
Veraset İlamının Geçerlilik Süresi Nedir?
Alınan veraset ilamı aksi ispatlanana kadar geçerliliğini korur. Bu nedenle tekrar tekrar çıkarılmasına gerek olmaz ve senelerce ihtiyaç olduğunda kullanılabilir.
Veraset İlamı Alınması Zorunlu Mudur?
Veraset ilamı söz konusu olduğunda en çok merak edilen konuların başında bu belgenin çıkarılmasının zorunlu olup olmadığıdır. Halk arasında bu belgenin alınmaması durumunda ceza alınacağına dair yanlış bilgi dolaşır. Böyle bir durumda ceza verilmez. Bununla birlikte dikkat edilmesi gereken konu vergiyle alakalıdır. Eğer mirasçıya gayrimenkul gibi vergi ödeme yükümlülüğü olan varlıklar geçtiyse 3 ay içerisinde veraset ilamı alınmalı ve vergiyle ilgili ödemeleri aksatmamalıdır. Aksi takdirde vergi borcunu ödemediği için ceza alması kaçınılmaz olur.
Atanan Mirasçılar Veraset İlamı Alabilir Mi?
Veraset ilamı alınacağı zaman yasal mirasçıların yanı sıra atanan mirasçıların da işlem yapma hakkı vardır. Kan bağı olmamasına rağmen atanan mirasçılar dilediği zaman mirasçılık belgesini kolaylıkla alabilir. Atanan mirasçıların hak sahibi olduğu öğrenildikten sonra eğer bir ay boyunca herhangi bir itiraz söz konusu olmadıysa mirasçı hakkını talep edebilir. Eğer itiraz olursa konu yargıya taşınır ve hâkimin vereceği karara göre işlem yapılır.
