Miras Hukuku kapsamında ölen bireylerin mal varlığı yasal mirasçılara dağıtılır. Bu süreçte yasal mirasçı olduğunu belirtmek isteyen kişi veraset ilamı adı altında bir belge alır. Yasal mirasçı olduğunu ispat eden belge, kişiye tereke yani miras malları üzerinde hak sahibi olma imkanı verir.
Miras olarak kalan malların üzerinde işlem yapılması için ihtiyaç duyulan veraset ilamı, aksi ispat edilene kadar kişinin yasal mirasçı olduğunu gösterir. Sadece yasal mirasçılar değil, atanmış mirasçılar da bu belgeyi kolaylıkla alabilir.
598 sayılı kanuna göre atanmış mirasçı da mirasçılığın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay geçmesinin ardından bir veraset senedi verilmesini talep edebilir. Özellikle atanan mirasçılar için bu belge çok önemlidir. Böylece atanmış mirasçının hakları tespit edilir ve mal varlığı üzerindeki anlaşmazlıklar giderilir.
Veraset İlamı Alırken İzlenmesi Gereken Yol
Veraset ilamı hem mahkemeden hem de noterden alınabilir. Her iki yerden de alınan belge birbiriyle aynıdır. Yasal ya da atanmış mirasçı kendisi ilam için başvuru yapabilir. İşlemlerin çok daha hızlı ve sorunsuz olmasını isteyen mirasçılar ise yasal temsilciden profesyonel destek alır. Böylece başvuru işlemini mirasçının avukatı da yapabilir.
Mirasçı talep ettiği zaman veraset ilamı tartışmasız verilir. Bu süreçte mirası bırakan bireyin ölüm belgesine ve başvuruyu yapan kişinin yasal mirasçı olduğuna dair ispata ihtiyaç duyulur. Ayrıca her iki tarafın da nüfus kayıt bilgilerine bakılır.
Veraset İlamı İçin Hangi Mahkeme Yetkilidir?
Veraset ilamı alınacağı zaman mirası bırakan kişinin son ikametgâh adresine bakılır ve bölgedeki mahkemeye başvuru yapılır. Bununla birlikte mirası alan kişinin ikametindeki mahkemede de konuyla ilgili dava açılabilir. Mahkemenin yanı sıra veraset ilamı için notere de başvuru yapılabilir. Böylece mahkeme duruşması olmadan işlemler gerçekleştirilebilir.
Alacaklıların Veraset İlamı Alması Nasıl Olur?
Bazen mirası bırakan kişinin alacaklıları da olabilir. Bu tür durumlarda alacaklılar da Yargıtay’a başvurarak veraset ilamı alabilir. Böylece zararlarını karşılama imkânına sahip olabilir. Alacaklıların bu zararı karşılaması adına İcra İflas Kanununun M.94 hükmüne göre alacaklı veraset ilamını alabilir.
Veraset İlamının Kapsamı Nedir?
Ölen kişinin ardından yasal ya da atanan mirasçı olduğunu ispat etmek amacıyla kullanılan veraset ilamı üzerinde mirasçının pay oranı belirtilir. Buna göre mirasçının hakları net bir anlaşılır. Bu belge sayesinde pek çok işlem kolaylıkla gerçekleştirilir. Bunlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:
- Tereke mallarının alacaklarını tahsil etme,
- Terekedeki taşınmazların tapuya tescilini yapma,
- Yargıtay kararıyla birlikte mirası bırakan kişiden geçen hakları kullanma,
