Telefon Hemen Ara
Demo Talep Et Demo Talep Et

Veraset İlamı Nereden Alınır?

Veraset İlamı Nereden Alınır?

T-HOS Hukuk Otomasyon Sistemleri

Yayımlama Tarihi: 2020-11-01
Güncelleme Tarihi: 2022-11-07

Mirasta bireyin hak sahibi olduğunu gösteren resmi bir belge olarak tanımlanan veraset ilamı, mirasçılar için oldukça önemli bir belgedir. Özellikle atanmış mirasçılar tarafından ihtiyaç duyulan bu belge, mirasçı yerine miras sözleşmesi ile geçen kişinin mirasta hak sahibi olduğunu göstermesine yardımcı olur. Bu sayede istenen birçok işlem kolaylıkla yapılır.

Ayrıca veraset intikal vergisi de ancak veraset ilamı alındıktan sonra ödenebilir. Bu belge noterden alınır. Bununla birlikte belgenin alınabilmesi için belirli şartların oluşması gerekir. Aksi takdirde noter ilamı vermez. Bu şartlar ise kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Ölen kişinin yasal mirasçısı olması,
  • Mirasçılardan birinin ya da ölen kişinin yabancı olmaması ya da çifte vatandaşlığının olmamasıdır.

Veraset İlamı Talep Süreci Nasıldır?

Veraset ilamı için kanuni mirasçıların talep sürecini gerçekleştirirken öncelikle icra müdürlüğüne gidilir ve buradan belge için onay alınır. Bu belge mirasçıların tespiti için gerekli olur. Başvuru sürecinde ya da veraset alım sırasında mirasçıların hep birlikte olmasına gerek yoktur.

Mirasçılardan herhangi biri yalnız başına veraset ilamını alabilir. Veraset ilamının alınabilmesi için normalde bir dilekçe ile mahkemeye başvurulur. Bununla birlikte uygun şartlar sağlandığında ilgili belgelerle noterden de veraset ilamı alımı gerçekleştirilir. Noter vasıtasıyla alınan belge gün içerisinde temin edilir ve mirasçının kendisinin uğraşmasına gerek kalmaz. Eğer mirasçı kendisi işlemleri yapmayı tercih ederse ilk olarak herhangi bir adliyedeki Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapılır. Başvuru esnasında;

  • Mirası bırakan kişinin ölüm belgesi,
  • Nüfus kayıt örneği,
  • Veraset ilamı dilekçesi şeklindedir.

Bu belgenin avukat aracılığıyla alınması da mümkündür. Böylece sadece avukata verilen bir vekâletname ile hiçbir şeyle uğraşmaya gerek kalmaz.

Veraset İlamı Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Veraset ilamının alınabilmesi için dilekçe yazılması gerekir. Veraset ilamı dilekçesi eksiksiz ve doğru şekilde doldurulmalıdır. Dilekçede genel olarak mirası bırakan kişinin vefat ettiği ifade edilir ve mirasçı olarak veraset işlemlerinin yapılmasının talep edildiği belirtilir. Bu dilekçe kısa ve basit yapıda olmalıdır. İnternet üzerinden detaylı olarak gösterilen dilekçe örneklerine ulaşılması mümkündür.

Veraset İlamı Davası Ne Kadar Sürer?

Veraset ilamı için mahkemeye başvuru yapıldığında davanın süreci oldukça kısa sürer. Bunun nedeni ise davanın hasımsız olmasıdır. Mahkemenin iş yüküne bağlı olarak veraset ilamı davasının süresi değişiklik gösterir. Bazen bir hafta içerisinde istenen sonuç alınırken bazen de bir ay boyunca beklemek gerekebilir.

İstenen belgelerin dilekçeye eksiksiz olarak eklenmesi davanın sürecini hızlandırır. Bununla birlikte mirasçılar arasında uyuşmazlık söz konusu ise mahkemenin iş yükü artar ve hâkimin talebine göre tanıkların dinlenmesi gündeme gelebilir. Bu da davanın uzamasına neden olur.

Ölen kişinin alacakları, borçları yasal mirasçılarına geçer. Haklardan ve yükümlülüklerden oluşan tereke kül halinde mirasçılara aktarıldığı için devlet kurumlarında ve bankalarda yasal mirasçı olduğuna dair kişiden belge istenir. Bireylerin mirasçı olduklarına dair ispat olarak kullandıkları bu belge, veraset ilamı olarak ifade edilir.

Türk Medeni Kanunu’nda yer alan 598’nolu madde kapsamında hazırlanan bu belge, sadece yasal mirasçılara değil, aynı zamanda atanan mirasçılara da verilir. Böylece ihtiyaç durumunda kolaylıkla belgenin temin edilmesi sağlanır.

Veraset İlamı Nereden Alınır?

Mirası bırakanın ölümünden sonra yasal mirasçı ikamet adresinin yer aldığı Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapabilir. Sadece mahkemeden değil, Türkiye’nin herhangi bir yerinde yer alan noterden de veraset ilamı alma imkânı vardır. Bununla birlikte;

  • Nüfus kayıt bilgilerinde yanlışlık olması,
  • Yasal mirasçının soy bağlarında belirsizlik olması gibi sorunlarda doğrudan mahkemeden belgenin talep edilmesi gerekir.

Veraset ilamı sayesinde mirasçılar kendilerine düşen miras payını alarak diledikleri şekilde kullanabilir. Bu belge olmadan mirasçının yasal olarak haklarını alması mümkün değildir. Bu nedenle mirasçılığın ispatı için belge en kısa süre içerisinde temin edilmelidir. Bu belge aksi ispat edilene kadar kişinin yasal mirasçı olduğunun ispatıdır.

Veraset İlamı İçin Kimler Başvuru Yapabilir?

Veraset ilamı miras bırakanın ölümünün ardından belirli bir süre içerisinde temin edilmelidir. Bu süreçte belge için başvuru yapabilecek kişiler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Yasal Mirasçılar:

Miras bırakanın sağ kalan eşi, kan hısımları, evlatlığı yasal mirasçı olarak kabul edilir. Yasal mirasçı yoksa miras devletin bünyesine geçer.

  • Atanmış Mirasçılar:

Yasal mirasçıların dışında atanmış mirasçılar için de veraset ilamı çıkarılır. Bu kişiler vasiyetname ya da miras sözleşmesi ile atanan mirasçılardır.

  • Miras Bırakanın ya da Mirasçının Alacaklıları:

Bazen miras bırakan kişinin ya da mirasçının borcu nedeniyle alacaklılar veraset ilamı için başvuru yapabilir. Bu sayede alacaklarını karşılama imkânı bulur. Bunun için mahkeme kararı ya da icra dairesi kararı gereklidir.

Veraset İlamı Almanın Şartları Nelerdir?

Veraset ilamı almak için öncelikle belirli şartların oluşması gerekir. Bu şartlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Mirası bırakan kişinin ölmüş ya da gaipliğine karar verilmiş olması gerekir.
  • Mirası alacak olan kişinin sağ olması, mirasa ehil olması gerekir.

Böylece mirasçılık belgesi alınması için herhangi bir engel söz konusu olmaz. Belgenin alınabilmesi için herhangi bir süre sınırlaması yoktur. Mirasçı istediği zaman bu belgeyi alabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir