Son dönemlerde yönetici koltuğunda genç isimleri görmeye alıştığımız bir gerçek. Bunun sebebi değişen şartlar mı? Teknoloji mi? Artık yönetici seçimlerinde şirketler gençleri daha mı çok tercih ediyor? Yoksa tecrübe ve deneyim göz önüne alındığında eski nesil yöneticiler daha mı çok tercih ediliyor?
Yöneticilerin zaman içerisinde ortaya çıkan teknolojik gelişmeleri takip edebilme becerisi, bulundukları ortama daha kolay adaptasyon süreçleri, eğitim öğretim de zaman içerisinde gerçekleşen değişiklikler ve bu değişikliklere bağlı olarak yöneticilerin bilgilerini organizasyonlara uygulamadaki farklılıkları “eski nesil yönetici” ve “yeni nesil yönetici” söylemlerinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.
Yöneticilerin yaş gruplarına göre sınıflandırıldığı araştırmalarda, her yaş grubunun liderlik özelliklerinin farklılık gösterdiği gözlemlenmiştir. Genç yöneticilerin teknolojiye hakim olması, dışa dönük, coşkulu ve rekabetçi olmaları, yüksek beklentileri karşılamaya yönelik çalışmaları başarılı olmalarını sağlarken, eski nesil yöneticilerde de bulunan takım ruhuna önem verme, işbirlikçilik, kontrolcü ve ikna edicilik yönleriyle başarıyı yakaladıkları görülmüştür.
Kısacası yöneticilerin yaşları liderlik davranışlarını etkiliyor olması sektör ve ihtiyaçlar doğrultusunda doğru değerlendirildiğinde başarılı olmak kaçınılmazdır. Ayrıca kişinin 25’li yaşlarında iş hayatına başlamasından sonraki süreçte kaç yılda hangi konuma geleceği, sektörün ihtiyacı, şirketin büyüklüğü ve kişinin becerileriyle doğru orantılı olarak değişecektir. Müdür olmak için genellikle 8-10 yıl arasında tecrübe bekleniyor ve 10 yıla kadar bu görevde kalmak normal karşılanıyor. Bir yönetim kurulu üyesinden beklenen tecrübe doğrultusunda en az 50 yaşında olması bekleniyor ve 75 yaşa kadar çıkabiliyor.
Bazı sektörler ise gençleri daha çok tercih ediyor. Reklamcılık gibi yaratıcılık ve yoğun çalışma temposu gerektiren işlerde gençler hızla yükseliyorlar. Daha az sorumluluğa sahip gençler daha bağımsız düşünebiliyor olmalarıyla reklamcılık sektöründe daha çok tercih ediliyor ve başarılı oluyorlar. Reklamcılık dışında, bankacılık ve satışta da gençler daha başarılı oluyor.
Şirketler işe alımda yaşın tek kriter olmadığını söylüyor. Kişinin yaşından bağımsız olarak, başarı grafiği, yetenekleri, deneyim çeşitliliği yöneticilerin işe alınmasını etkileyen önemli faktörler olarak göze çarpıyor. Yöneticilik özelliklerine ve becerilerine sahip olmak yaştan daha önemli olabiliyor.