Telefon Hemen Ara
Demo Talep Et Demo Talep Et

Çekişmeli Boşanma Dava Dilekçesi

Çekişmeli Boşanma Dava Dilekçesi

T-HOS Hukuk Otomasyon Sistemleri

Yayımlama Tarihi: 2020-11-19
Güncelleme Tarihi: 2021-01-23

Evlilik birliğinin sona ermesi iki şekilde gerçekleşir. Eşler anlaşmalı ve çekişmeli olarak boşanabilirler. Çekişmeli boşanma davaları eşlerden birinin boşanmak istememesi ya da her iki tarafında boşanmak istemesi ama bazı konularda uzlaşmaması durumunda açılan boşanma davalarıdır. Çekişmeli boşanma davası açabilmek için evlilik birliğinde yaşanan sorunların hukuki dille anlatıldığı bir dilekçe hazırlamak gerekir.

Çekişmeli boşanma dilekçesi boşanma sürecini başlatan ve davanın seyrini belirleyen en önemli belgedir. Her boşanma davasının kendine özgü bir süreci olacaktır. Boşanma dilekçesi de kesinlikle eşlerin durumuna göre özel olarak hazırlanmalıdır. Kalıp dilekçeler genellikle hâkimlerin ciddiye almadığı dilekçelerdir.

Çekişmeli boşanma dilekçesi uzman boşanma avukatı tarafından evlilik birliliğinin sona ermesinin nedenlerine göre düzenlenmelidir. Çekişmeli boşanma davasının açılması için yasalarca belirtilen özel ya da genel boşanma nedenlerinin var olması gerekir. Belirtilen nedenler delillerle ispat edilmelidir. Boşanma dilekçesi ispat edilecek nedenleri açıklar.

Çekişmeli Boşanma Dilekçesinde Neler Yer Almalıdır

Öncelikle boşanma sebebinin açık ve net olarak dilekçede yer alması gerekir. Boşanma gerekçesini ispat eden deliller dilekçeye eklenmelidir. Nafaka ve tazminat talepleri, velayet talebi gibi talepler dilekçede bulunmalıdır. Tanıklar çekişmeli boşanma davalarında çok önemlidir.

Dilekçede tanıkların kimler olacağı neye dayanak sağlayacakları belirtilmelidir. Boşama nedenleri ne olursa olsun dilekçede bu nedenlerin var olduğunu ispat edecek kanıtlar açıklanmalıdır. Çekişmeli boşanma dilekçesi kesinlikle herhangi bir örnek dilekçe üzerinden hazırlanmamalıdır.

Her boşanmanın kendine özgü dinamikleri vardır. Dilekçede eşlerin boşanma nedenleri ve yaşadıkları sosyal durumlara göre boşanma istediği temellendirilmelidir. Dilekçe ne kadar açık ve net, delil ve tanıklar ne kadar geçerli olursa boşanma o kadar kolay gerçekleşir.

Çekişmeli Boşanma Davalarında İlk Duruşmada Neler Olur

İlk duruşma ön inceleme niteliği taşır. Hâkim dosya incelemesinden sonra anlaşmazlığın nedenlerini belirler. Öncelikle taraflara uzlaşmaları için sulh çağrısında bulunur. Eşler sulh çağrısına yanıt vermediğinde delil ve tanıkların belirtilmesi için süre belirlenir. Hâkimin anlamak istediği şey boşanma dilekçesinde ifade edilenlerin doğru olup olmadığıdır. Eğer davalı taraf mahkemeye gelmezse duruşma devam eder.

Boşanma nedenleri ispat edilirse davaya gelmeyen taraf gıyabında boşanma kararı verilebilir. Çekişmeli boşanma davaları karmaşık ve zor davalardır. 7 veya 8 celse devam edebilir. Bu nedenle başarılı bir boşanma avukatının bu süreci yönetmesi gerekir. Mahkemede belirlenecek kusur oranı nafaka ve velayet gibi konuları direk olarak etkiler. Başarılı boşanma avukatları boşanmada kusurlu tarafın kusurunu ispat ederek dava açan tarafı çok iyi bir konuma taşıyabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir